До списку спонсорів війни в Україні додали американський фастфуд Subway

Дата: 10 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло американську багатонаціональну франшизу ресторанів швидкого харчування Subway до переліку міжнародних спонсорів війни. 

Про це свідчить картка на сайті переліку. 

Фото: tripadvisor.com

Компанія налічує понад 44,8 тисячі ресторанів у 112 країнах, а Росія є третьою за кількістю точок у Європі, після Великобританії та Німеччини. 

У НАЗК нагадують, що Subway працює в Росії понад 20 років, створила близько 6 тисяч робочих місць і має понад пів тисячі ресторанів у 122 російських містах. Однак після початку повномасштабного вторгнення компанія не повідомила про жодне скорочення своєї діяльності в РФ.

Особливістю бізнесу Subway є те, що вони працюють за системою, коли існує велика мережа юридично відокремлених осіб, які працюють під брендом, генерують доходи та сплачують податки. Російською франшизою мережі Subway володіє компанія Subway Russia Service Company з головним офісом у Санкт-Петербурзі. 

“Subway повідомила, що всіма ресторанами в країні незалежно володіють та управляють місцеві та головні франчайзі, тому ресторани залишаються відкритими в Росії. Ця заява в частині неспроможності впливу на власних франчайзі не відповідає дійсності та фактично вводить в оману”,кажуть українські посадовці. 

НАЗК розповідає, що 2022 року російські банки почали блокувати платежі за користування франшизою, тож клієнти не могли отримати право власності з російських франчайзі та надсилати платежі до США. 

“На замовлення Subway російська юридична компанія Nevsky IP LAW провела необхідні аналізи договорів та санкційного законодавства РФ і знайшла відповідні юридичні механізми, які дозволяють законно здійснювати збір та спрямовувати їх на адресу холдингової компанії”, – пояснюють в агенції, як відновилися платежі за користування франшизою. 

Окрім цього, Subway співпрацює з російськими соцмережами, які, своєю чергою, співпрацюють з російськими силовиками. 

У НАЗК підкреслюють, що спроб засудити війну Росії проти України від керівництва компанії не було.

Нагадаємо, що через шантаж Австрії НАЗК вилучила Raiffeisen Bank зі списку спонсорів війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter