До українського реєстру ДНК вже внесли понад 12 тисяч референтних зразків неідентифікованих тіл

Дата: 20 Червня 2024
A+ A- Підписатися

За час повномасштабної війни до українського електронного реєстру ДНК було додано 12 041 референтний зразок невпізнаних тіл. Зокрема, 2101 біологічний зразок з особистих речей безвісти зниклих. Також 48 964 родини безвісти зниклих здали ДНК-профілі, в тому числі 6 967 дітей.

Про це під час круглого столу “Пошук зниклих безвісти дітей з України” розповів директор Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру (ДНДЕКЦ) Сергій Кримчук, передає кореспондентка видання ZMINA.

Фото ДНДЕКЦ МВС: Сергій Кримчук

Посадовець нагадав, що за законом України “Про державну реєстрацію геномної інформації людини” МВС є тримачем електронного реєстру ДНК, а ДНДЕКЦ його адмініструє.

“За час повномасштабної війни до електронного реєстру поміщено 12 041 ДНК-профіль невпізнаних тіл. Також 2101 ДНК-аналіз був зроблений з особистих речей зниклих безвісти осіб. В тому числі і особистих речей зниклих безвісти дітей. 48 964 родичів безвісти зниклих здали свої ДНК, в тому числі 6 967 дітей. При цьому за результатами перевірок було ідентифіковано понад 6 тисяч осіб як військових, так і цивільних. І дітей у тому числі.  Серед невстановлених тіл, які були виявлені у місцях масового поховання, на жаль, були і діти”, – каже поліціянт.

За словами Кримчука, основною діяльністю центру є забезпечення органів досудового розслідування кваліфікованою експертизою. Станом на 19 червня 2024 року до ДНДЕКЦ надійшли заявки на проведення 93 800 судових експертиз за фактами скоєння воєнних злочинів. Серед них – молекулярно-генетичні, вибухово-технічні, експертиза зброї тощо.

“Найбільша кількість призначених експертиз – це молекулярно-генетичні. Їхня кількість складає 68 390. Це й експертизи, які були призначені в межах кримінальних проваджень, що розслідують злочини, скоєні російськими військовими у Бучі, Ірпені, Ізюмі, Лимані та інших містах й селах”, – розповів правоохоронець.

Як зазначив Кримчук, до реєстру також додають ДНК-зразки з місць дислокацій російських військовослужбовців. Він сподівається, що за результатами їхньої роботи окупанти, які скоювали воєнні злочини, будуть притягнені до кримінальної відповідальності не лише у межах національного, а й міжнародного законодавства.

Нагадаємо, за офіційними даними зниклими безвісти через війну з Росією вважаються 47 598 українців. Це цивільні та військові, яких утримують в полоні без жодного повідомлення, люди, поховані в братських могилах на окупованих територіях, поранені бійці, яких не змогли евакуювати з поля бою. Родичі зниклих місяцями намагаються з’ясувати долю рідних. Тож процедура ідентифікації за зразками ДНК є дуже затребуваною в умовах війни.

Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти прагне допомогти українським інституціям, які відповідають за ідентифікацію, проводити аналізи зразків ДНК із дотриманням міжнародних стандартів. Зокрема, там готові надати потужності своєї лабораторії в Гаазі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter