До п’яти років за ґратами світить капітану корабля, яким росіяни через Крим крали українське зерно

Дата: 22 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

За підозрою в порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з неї від трьох до п’яти років позбавлення волі загрожує капітану російського судна, яке використовують для викрадення українського зерна. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Судно “Капітан Корчін”

Йдеться про побудоване в 1978 році судно “Капітан Корчін”, яке, судячи з відкритих даних, приписане в російському місті Таганрог, а володіє ним “Донрічфлот”. 

Корабель став одним із шести російських суден, на які Шевченківський районний суд Києва заочно наклав арешт у вересні. 

Правоохоронці кажуть, що підозрюваний капітан здійснив три незаконні заходи та виходи із закритого Севастопольського морського торговельного порту.

“Він забезпечував завантаження судна зерном, яке окупанти незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України… капітан періодично вимикав Автоматичну ідентифікаційну систему “AIS”. Також він вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу судна, яке прямувало нібито в порти Росії”, – розповіли слідчі. 

Підозрюваний капітан російського судна

Функціонування всіх портів окупованого Криму зупинили в липні 2014-го, коли Україна офіційно закрила його гавані для міжнародного судноплавства. Відтоді правоохоронці кваліфікують заходження суден під іноземним прапором туди як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства. 

Раніше про підозру українські правоохоронці повідомили директору російської компанії-власниці суден, що використовують у схемі перевезення награбованого зерна через Крим, а також чотирьом капітанам суден. 

Нагадаємо, що Росія, за підрахунками журналістів, викрала українського зерна на щонайменше 530 мільйонів доларів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter