До окупованих Криму та Херсонщини завезли іранських інструкторів, які вчать росіян пускати дрони-камікадзе

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни завезли іранських інструкторів на територію тимчасово окупованої Херсонщини та Криму для запусків дронів-камікадзе Shahed-136.

Про це повідомили в Центрі національного спротиву і Ресурс створено Силами спеціальних операцій Збройних сил України задля підтримки та координації всіх, хто бажає, боротися за звільнення України від російських окупантів.

Фрагмент збитого іранського дрона з російським маркуванням. Фото: Міністерство оборони України

Військові посилаються на дані українського підпілля на окупованих територіях.

За їхніми словами, іранці базуються в населених пунктах Залізний Порт та Гладівці на Херсонщині, а також у Джанкої в Криму.

“Вони навчають росіян користуватися дронами-камікадзе й безпосередньо контролюють запуск дронів по українських цивільних об’єктах, зокрема удари по Миколаєву та Одесі. Базуються інструктори в приміщеннях, які росіяни захопили під час окупації”, – розповіли в Центрі національного спротиву. 

Дрони-камікадзе росіяни почали використовувати на прифронтових територіях ще в травні, а про використання саме іранських дронів Shahed стало відомо наприкінці серпня. Російське керівництво їздило до країни в липні, де на авіабазі Кашан їм і показали пристрої.

Журналісти The New York Times, які розповідали про угоду, вважали, що Росія могла отримати від Ірану 300 безпілотників. Для маскування росіяни наносять на них своє маркування та назву “Герань-2”. В українському Міноборони детально пояснювали, як іранські “Шахеди” і На фарсі слово "шахед" означає "блискавка" й не має стосунку до слова "шахід". перетворилися на російські “Герані”. 

Наприкінці вересня Україна позбавила акредитації посла Ірану та звинуватила країну у вбивстві українців.

Іранські баражувальні боєприпаси “Shahed-136”. Фото: Мілітарний

“Постачання іранського озброєння Росії… напряму суперечить публічно задекларованій вищим керівництвом Ірану позиції нейтралітету, поваги до суверенітету та територіальної цілісності України”, – казали в МЗС. 

Водночас в Ірані офіційно звинувачення відкидають, називаючи їх необґрунтованими. 

“Від самого початку конфлікту ми завжди заявляли про нашу принципову та чітку позицію активного нейтралітету та незгоди з війною, наголошуючи на необхідності досягнення політичного вирішення без насильства”, – переконував на початку жовтня речник МЗС Ірану Насер Канаані

Останніми днями росіяни дедалі частіше використовують дрони-камікадзе Shahed для атак по Україні. До масованих російських ударів, зокрема 10 жовтня, в Оперативному командуванні “Південь” казали, що іранські дрони виявилися малоефективними. 

Нагадаємо, що 11 жовтня під час п’ятигодинної тривоги українські військові збили 13 дронів-камікадзе. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter