До МЗС викликають турецького посла, бо Туреччина відпустила з порту російське судно з краденим зерном із Бердянська

Дата: 07 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Посла Туреччини в Києві Ягмура Ахмета Гульдере запросили до МЗС через інцидент з російським судном “Жібек Жоли”, яке намагалося перевезти вкрадене зерно з окупованого Бердянська до турецького порту Карасу. Попри прохання української влади заарештувати судно турецька сторона відпустила його. 

Про це повідомили у МЗС.

Судно “Жібек Жоли”. Фото: marinetraffic.com

Судно належить казахстанській компанії KTZ Express Shipping, але з жовтня минулого року його зафрахтувала російська компанія ТОВ “Грін-Лайн”. 

“Жібек Жоли” було завантажене тисячами тонн зерна, однак через втручання України не змогло розвантажити крадене і було затримане у Туреччині. 

“До турецької сторони направили запит на арешт судна і вантажу. Водночас, ігноруючи звернення української сторони, ввечері 6 липня судно було відпущене. Українська сторона з глибоким розчаруванням сприйняла зазначену інформацію”, – кажуть у МЗС.

Україна наполегливо просить провести розслідування зазначеної ситуації й надати вичерпну відповідь на запити відповідних органів влади України, а також усіма засобами запобігти подібними випадкам у майбутньому.

Декілька тижнів тому турецький очільник Міністерства закордонних справ Мевлют Чавушоглу наголошував, що до повідомлень про незаконне вивезення Росією зерна з України Туреччина ставиться серйозно. Він переконував, що до країни не дозволять імпортувати таке зерно. 

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки у своїй неспровокованій та незаконній війні. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії. 

Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттереш прогнозує, що війна Росії вплине на 1,6 млрд людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter