До кримських санкцій ЄС проти Росії доєдналися ще чотири країни

Дата: 24 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

До санкцій Європейського Союзу проти Росії через тимчасову окупацію Криму та порушення територіальної цілісності України приєдналися ще чотири країни – Чорногорія, Албанія, Норвегія і Ліхтенштейн.

Про це повідомляється в заяві Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, передає “Крим.Реалії“.

“Країни-кандидати ЄС Чорногорія та Албанія, Ліхтенштейн і Норвегія, що належать до Європейської асоціації вільної торгівлі та Європейської економічної зони, приєдналися до цього рішення (санкцій проти Росії. – Ред.) Ради ЄС. Вони забезпечать відповідність своїх державних політик цьому рішенню Ради. Європейський Союз бере до відома такі зобов’язання і вітає їх”, – йдеться в повідомленні.

Як відомо, днями президент Росії Володимир Путін продовжив економічні санкції, запроваджені у відповідь на аналогічні заходи з боку України та західних країн за тимчасову окупацію Криму. Відповідний указ опубліковано на порталі правової інформації Росії.

Раніше Представництво України в ЄС повідомило про те, що Комітет у закордонних справах Європейського парламенту схвалив доповідь ЄП щодо України, в якій містяться, зокрема, наміри щодо збереження санкцій проти Росії та заклики до початку переговорів із деокупації Криму.

Нагадаємо, ЄС запровадив обмежувальні заходи проти Росії у 2014 році через окупацію українського Криму.

Санкції означають, що європейцям або зареєстрованим у ЄС компаніям заборонено купувати нерухомість або підприємства в Криму, фінансувати кримські компанії або постачати послуги. Для них також унеможливлено туристичні послуги. Зокрема, європейські круїзні кораблі не можуть зв’язуватися з усіма кримськими портами, окрім надзвичайних ситуацій.

Окрім цього, забороняється експорт певних товарів і технологій кримським компаніям та використання цих товарів і технологій у сфері транспорту, телекомунікацій та енергетики, зокрема для дослідження, розвідки й видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів. Заборона також діє на забезпечення технічною допомогою, посередницькими операціями, будівничими та інженерними послугами, що пов’язані з інфраструктурою в цих секторах.

29 червня Рада Євросоюзу ухвалила рішення продовжити санкції щодо конкретних секторів економіки РФ ще на шість місяців – до 31 січня 2021 року.

У Києві в травні 2021 року планують міжнародний саміт із деокупації Криму в межах Кримської платформи. Зацікавленість в участі висловили в низці країн, серед яких Туреччина, США і країни Балтії, також Київ планує запросити за стіл переговорів Росію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter