До кінця року на Харківщині мають закупити чотири вітчизняні машини для підготовки ґрунту до розмінування

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Харківській області коштом Всесвітньої продовольчої програми ООН до кінця року мають придбати чотири вітчизняні машини для підготовки ґрунту до розмінування, дві з яких уже працюють у регіоні. 

Про це розповіли в уряді. 

Створена харківськими розробниками машина. Фото: ДСНС

Посадовці кажуть, що машини скорочують витрати на оснащення підрозділів протимінної діяльності й це дозволяє за ті самі кошти придбати більше техніки. 

“Також ми розвиваємо таким чином промисловість, створюємо нові робочі місця. Наше завдання на цьому етапі – підтримати виробника та сприяти масштабуванню виробництва, заохочувати бізнес до втілення інноваційних технологій у сфері розмінування”, – додає міністерка економіки Юлія Свириденко.

Проблема замінованих територій була актуальна для України й до початку повномасштабного вторгнення Росії.

Міни та нерозірвані снаряди, за даними ООН, становили загрозу життю щонайменше двох мільйонів людей на Сході України після 2014-го. Декілька років тому тодішній міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков припускав, що гуманітарне розмінування в регіоні триватиме не менш ніж чверть століття.

Унаслідок повномасштабного вторгнення росіян Україна стала однією з найбільш замінованих країн у світі та посідає тепер друге місце у світі за кількістю жертв протипіхотних мін. 

Нагадаємо, що вибухотехніки почали тестувати експериментальний вітчизняний дрон-розміновувач ST1. Він працює автономно та обладнаний котушкою індуктивності та сенсорами, що дають змогу облітати перешкоди на низькій висоті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter