До кінця ХХІ століття населення України може скоротитися до 22 мільйонів – НАН

Дата: 04 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

До кінця XXI століття населення України скоротиться до 22 мільйонів – прогнозує Інститут демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України. Розв’язувати цю проблему доведеться за рахунок мігрантів.

Про це в інтерв’ю ICTV розповів Олександр Гладун, заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України.

Джерело: “Укрінформ”

За нашими прогнозами, до кінця XXI століття населення України скоротиться до 22 мільйонів. І ми поки що не бачимо шляхів зупинення цього процесу. Він притаманний більшості країн Європи, які розв’язують проблему за рахунок мігрантів. Скоріш за все, так буде й у нас“, – зазначив науковець.

За його словами, стабілізувати чисельність населення вдасться за рахунок мігрантів з азійських країн, Кавказу, та інших колишніх республік Радянського Союзу. Оскільки немає передумов, аби зробити це природним шляхом.

Крім того, як каже Гладун, на скорочення українського населення впливає і пандемія. У переліку причин смерті COVID-19 посідає третє місце після серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Він розповів також, що українське суспільство стрімко старіє, тому що у нас вища, ніж в Європі, смертність, і нижча народжуваність. Більшість опитаних українців стверджують, що не можуть дозволити собі мати двох і більше дітей через економічні причини – низьку заробітну платню, відсутність власного житла і нерозвинену соціальну інфраструктуру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter