До Гааги відправили повідомлення про вбивство українських військових під Іловайськом і Донецьким аеропортом

Дата: 08 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

До Міжнародного кримінального суду в Гаазі відправили повідомлення про серйозні порушення міжнародного гуманітарного права під час подій під Іловайськом 29 серпня 2014 року та при обороні Донецького аеропорту 19-21 січня 2015 року.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Фото: voxukraine.org

Влітку минулого року для розв’язання питання про відкриття кримінального провадження Офіс генпрокурора передав до Міжнародного кримінального суду в Гаазі докази воєнних злочинів і вбивств українських військових у районі Іловайська в серпні 2014 року. До цього, в грудні 2019 року прокурори також передавали до МКС інформацію щодо позасудових страт українських військовослужбовців під час подій в районі Іловайська.

Віроломні вбивства та поранення військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань України відбувались на тлі гуманітарних домовленостей, нагадують в Офісі генпрокурора. Так, під час забезпечення у районі Іловайська «зеленого коридору» для виходу з оточення українських військовослужбовців, які склали зброю, по ним, а також по автомобілю з символом «Червоного Хреста», здійснювали інтенсивні обстріли. Це призвело до загибелі 366 українських військових, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон, а 24 – зникли безвісти.

Під час оборони Донецького аеропорту, як розповідають правоохоронці, представники окупаційної адміністрації РФ в Донецькій області та російські збройні сили запросили режим «тиші» для евакуації з поля бою тіл загиблих та поранених.

Знищений танк на дорозі до Іловайська, 3 вересня 2014 року. Фото: AFP

“Проте перемир’я було використано для прихованого мінування позицій ЗСУ та після його завершення віроломного підриву. Тоді загинуло 25 військовослужбовців, 22 – захоплено у полон, одного полоненого було вбито. Віроломне вбивство в умовах збройного конфлікту є воєнним злочином та порушує статтю 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949, що забороняє «вбивати, завдавати поранення або брати в полон противника, вдаючись до віроломства”, – наголошують в Офісі генпрокурора. 

Загалом, як відзначають українські правоохоронці, до Міжнародного кримінального суду наразі направили 19 звернень з фактами порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини у Криму та на окупованих частинах Донбасу.

Нагадаємо, що на початку поточного року СБУ оголосила підозру заступнику міністра оборони РФ, який планував захоплення Дебальцевого та “Іловайський котел”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter