До Гааги передали докази воєнних злочинів Росії під Іловайськом

Дата: 26 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Для розв’язання питання про відкриття кримінального провадження Офіс генпрокурора передав до Міжнародного кримінального суду в Гаазі докази воєнних злочинів і вбивств українських військових у районі Іловайська в серпні 2014 року. 

Про це повідомили у відомстві. 

Згідно з висновками експертів та доказами, здобутими з 2014 року, єдиним фактором, що призвів до трагічних подій під Іловайськом, є військова агресія російської армії. Так, у ніч із 23 на 24 серпня 2014 року відбулося наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил РФ на територію України, а вже 24–25 серпня батальйони МВС України потрапили в оточення ворога.

Водночас, як наголошують правоохоронці, група російських військ складалася з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів та п’ять протитанкових ракетних комплексів.

“Критичне співвідношення військових сил України в районі міста Іловайськ з підрозділами ЗС РФ та представників незаконних збройних формувань, контрольованих РФ, складало: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11; бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15; “Гради” – 1 до 24″, – розповіли в Офісі генерального прокурора.

26–28 серпня між керівництвом АТО та російським Генштабом почалися перемовини щодо створення гуманітарних коридорів для виходу з оточення українських військовослужбовців та інших військових формувань за узгодженими маршрутами. Однак наступного дня за безпосередньою вказівкою та наказом російського командування з порушенням вимоги ст. 37 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 1949 року колони українських військових разом із трьома полоненими російськими десантниками впритул розстріляли з важкого озброєння.

Тоді ж російські військовослужбовці й підконтрольні їм бойовики вбивали поранених українських військових, які після отриманих травм не чинили опору. Так тоді загинули 366 українських воїнів, 429 – дістали поранення різного ступеня тяжкості, а ще 300 – потрапили в полон.

“За результатами розслідування агресивної війни РФ проти України, загалом на цей час притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення вказаних злочинів 110 осіб, у тому числі 68 громадян РФ, серед яких 21 високопосадовець. Указаних осіб оголошено в розшук. До суду скеровано 48 обвинувальних актів стосовно 51 особи. Вироками українських судів 35 осіб уже засуджено, в тому числі 13 громадян РФ, серед них три військовослужбовці ЗС РФ”, – відзвітували в ОГП.

Наразі слідчі СБУ продовжують збір доказів, щоб встановити всіх винних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter