До бази “Реєстру воєнних злочинців” внесли дані майже 150 тисяч російських військових

Дата: 30 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

На сайті проєкту “Реєстр воєнних злочинців” зібрали інформацію стосовно 148 631 російського військового, дотичного до війни Росії проти України. Базу доповнюють та оновлюють як новими ідентифікованими, так і даними щодо причетності до скоєння воєнних злочинів кожного окремого військового, вже наявного в реєстрі. 

Про це під час пресконференції повідомили представники Антикорупційного штабу та агенції журналістських розслідувань “Слідство.Інфо”, авторів проєкту. 

Скриншот сайту

За словами Сергія Миткалика, голови правління Антикорупційного штабу, наразі база “Реєстру воєнних злочинців” є найповнішою з усіх створених в Україні. Реєстр містить не лише ПІБ, звання та належність до військової частини російських солдатів, а також короткий опис скоєного воєнного злочину з посиланням на джерела та місце скоєння. Така інформація водночас наразі наявна не щодо кожного росіянина в базі. 

“Реєстр воєнних злочинців” має на меті ідентифікувати кожного російського військового, відповідального за скоєння воєнних злочинів в Україні: від рядового солдата до військового командування. Зібрані дані, переконані автори проєкту, також слугуватимуть допоміжними в роботі українських правоохоронців із притягнення кожного винного до відповідальності. 

Наповнювати базу допомагають журналісти та правозахисники. Зокрема, один з розділів сайту містить перелік із понад 60 журналістських розслідувань, у яких зафіксовано факти воєнних злочинів. 

Наразі, як повідомила керівниця “Слідства.Інфо” Анна Бабінець, доведено причетність до війни близько 30 тисяч російських військових з бази. Близько 200 з них журналісти ідентифікували самостійно, їхні дані не з’являлися в офіційних списках правоохоронних органів України. 

Нагадаємо, що Офіс генерального прокурора зафіксував майже 30 тисяч воєнних злочинів, скоєних військовими армії РФ в Україні від початку повномасштабного вторгнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter