До 8 березня ініціатива “Марш Жінок” запускає медіакампанію про жінок України

Дата: 03 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Феміністична ініціатива “Марш Жінок” запускає медіакампанію “Незламні жінки України”. Це серія інтерв’ю й постерів з жінками з різних сфер. Слоган проєкту – “Кожна робить усе, що в її силах. Там, де вона є”.

Про це йдеться повідомляє “Громадське” з посиланням на пресреліз, наданий ініціативою.

Фото: “Марш Жінок”

“Жінка – це не “берегиня”, жінка – це героїня, яка щодня, долаючи гендерні стереотипи, доводить, що вона рівноцінна, сильна й незалежна особистість, яка бореться за майбутнє своєї держави. У цій державі не місце сексизму, сексуальному й домашньому насильству”, – пояснюють організаторки. 

Кампанія розпочнеться на вулицях Києва, на рекламних площинах, вагонах столичного метрополітену та в соцмережах “Маршу Жінок”. Вона стартує з перших чисел березня й триватиме до кінця місяця. До участі долучаться партнерські організації в інших містах України.

Фото: “Марш Жінок”

“Цією кампанією ми хочемо підтримати жінок України й надати видимості їхньому внеску, адже дуже часто жінки зменшують і знецінюють свої зусилля, вважаючи, що роблять недостатньо багато. Але це не так! “Незламні жінки “України” – це про всіх жінок України, кожна з яких робить те, що в її силах. Там, де вона є”, – зазначають у “Марші Жінок”. 

До кампанії долучилися політикині, журналістки, співачки, військові, громадські діячки, представниці робітничих професій, волонтерки, лікарки тощо. Серед них – ведуча й засновниця “Дикого театру” Ярослава Кравченко, правозахисниця Олександра Матвійчук, заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова й інші.

Відомо, що щороку 8 березня в усьому світі та, зокрема, в Україні проходять різноманітні активності та акції, учасниці та учасники яких виступають на підтримку прав жінок, а також голосно заявляють про різні актуальні проблеми – сексизм, дискримінацію, домашнє насильство тощо.

У 2023 році, як і у попередньому, масштабних акцій на вулицях столиці України та обласних центрів не буде через повномасштабну війну. 

Раніше ZMINA писала, що у лютому група народних депутатів запропонувала скасувати святковий день 8 березня, і замість цього відзначати День української жінки 25 лютого, щоб “покінчити з нав’язаними традиціями минулої спадщини” й “усунути спадщину колоніального минулого в культурному житті й побуті”.

Українські активістки та правозахисниці сприйняли цей законопроєкт здебільшого негативно, наголосивши, що 8 березня не є радянським святом, а натомість є міжнародним днем, в який проходять заходи для привернення уваги до порушень прав жінок.

Нагадаємо, що напередодні засновниця “Маршу Жінок” та очільниця громадської організації “Інсайт” Олена Шевченко отримала відзнаку “Жінка року” від TIME. З початку повномасштабного вторгнення Шевченко та її колеги спрямували свої зусилля на гуманітарну допомогу ЛГБТ-спільноті та жінкам, зібравши на це впродовж року понад 400 тисяч доларів.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter