До 7 років увʼязнення засудили священника УПЦ МП, який закликав мешканців Донеччини підтримати РФ на “референдумі”

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Священника УПЦ МП з Донеччини, який добровільно співпрацював з російськими окупантами, засудили до 7 років позбавлення волі. Під час тимчасової окупації району він публічно виправдовував збройну агресію РФ і закликав місцевих жителів підтримати загарбників.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Донецька обласна прокуратура

Засудженим є настоятель однієї з парафій УПЦ МП Лиманської громади Донецької області. Він агітував парафіян взяти участь у псевдореферендумі та проголосувати за “приєднання” регіону до Росії.

Також священник пропонував людям обрати нового “голову” селища Ярова, який мав би працювати у складі місцевої окупаційної адміністрації.

Свою діяльність чоловік погоджував з представниками командування військових угруповань РФ.

Правоохоронці затримали його у ході стабілізаційних заходів після звільнення району.

На підставі зібраних доказів суд визнав підозрюваного винним за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Йому призначено покарання – 7 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком 12 років з конфіскацією майна.

“СБУ робить все, аби жоден зрадник України та колаборант не уникнув відповідальності. Окрему увагу приділяємо тим, хто прикриваючись рясою, працює на ворога. Підкреслюю – наявність ряси і кадила не є обтяжуючою обставиною, але вони також жодним чином не звільняють зрадників від законного покарання. Тож вирок суду – ще один чіткий сигнал усім колаборантам”, – підкреслив голова СБУ Василь Малюк.

Загалом у 2022 році Служба безпеки України відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів УПЦ МП, зокрема 14 архієреїв церкви. Майже 200 клірикам РПЦ заборонили в’їзд в Україну та запровадили низку санкцій стосовно функціонерів УПЦ МП та РПЦ.

Нагадаємо, що у січні ректор Почаївської духовної семінарії УПЦ МП архиєпископ Шумський Йов (Віктор Смакоуз) отримав 8,5 тисячі гривень штрафу за розпалювання релігійної ворожнечі в соцмережах. Зміст публікації невідомий, але лінгвістична експертиза встановила порушення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter