До 2050 року в Україні мільйон людей можуть мати деменцію

Дата: 24 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

За прогнозом, до 2050 року в Україні з деменцією житиме 1 мільйон людей.

Про це розповіли благодійники з фонду “Незабутні” в Кризовому медіацентрі Україна.

Ілюстраційне зображення. Фото: forwardwithdementia.au

Попри відсутню публічну статистику щодо деменції в Україні, згідно з розрахунками глобального індексу хвороб, 2019 року понад 650 тисяч українців мали цей синдром.

Вчасна діагностика і відповідна постдіагностична підтримка можуть допомогти довше зберігати самостійність та гарну якісь життя. Проте тільки 47 % українців, які брали участь у першому Всеукраїнському дослідженні щодо деменції, знають, що це за діагноз. З них лише 37 % правильно вказали визначення терміна “деменція”. Крім того, 85% людей з деменцією не мають доступу до підтримки після діагностики.

Інше дослідження показало рівень обізнаності та ставлення суспільства до цієї хвороби. Так, майже третина респондентів (28 %) приховували б свій діагноз “деменція”, якби їм встановили б такий, а 49 % заявили, що держава ніяк не підтримує людей з деменцією.

“Люди з деменцією – це одна з найбільш незахищених категорій населення на сьогодні. Війна ще більше це підкреслила… Наприклад, коли волонтери відмовлялися евакуювати людину, бо вона поводиться “ненормально” або лікарі не беруться за лікування, бо “нічого не можна зробити”, – розповідає засновниця і директорка фонду “Незабутні” Ірина Шевченко.

Нині 39 країн у світі розробили національні плани щодо деменції, однак багато з них не мають комплексних стратегій, що стосуються стигми та підтримки людей з деменцією і їхніх доглядальників. Крім того, зі 194 країн-членів Всесвітньої організації охорони здоров’я, які зобов’язалися зробити це у 2017 році, 155 країн навіть не реалізували план.

Нагадаємо, що знеструмлення, спричинені російськими обстрілами, негативно впливають на здоров’я українців, кажуть в ООН. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter