До 12 років в’язниці заочно засудили окупаційного муфтія мусульман Криму, який закликав кримських татар підтримати війну РФ

Дата: 15 Квітня 2024
A+ A- Підписатися
За публічного обвинувачення Прокуратури Автономної Республіки Крим окупаційного “голову Духовного управління мусульман Криму та міста Севастополя” (“ДУМК”) суд заочно засудив за колабораційну діяльність за ч. 6 ст. 111-1 КК України та заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників за ч. 3 ст. 436-2 КК України.
 
 
Кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов та так званий голова “Духовного управління мусульман Криму та Севастополя” Еміралі Аблаєв

Прокуратура не повідомляє імені засудженого, утім з відкритих джерел відомо, що цю посаду в окупації обіймає Еміралі Аблаєв.

У відомстві вказують, що 2022 року засуджений, займаючи активну проросійську позицію, публічно закликав кримськотатарське населення півострова до підтримки дій ворога, апелюючи до “перспективного бачення його майбутнього в складі Росії”.
 
Виступаючи в пропагандистських медіа на тимчасово окупованому Кримському півострові, він виправдовував окупацію, транслював ідеї “руского міра” та позитивно висловлювався щодо збройної агресії РФ на території України, мовиться в повідомленні.
 
Прокуратура автономії вказує, що в публічному виступі окупаційний муфтій закликав аудиторію до “необхідності прояву поваги до російської мови та культури заради балансу міжконфесійних та міжнаціональних відносин” та толерантного ставлення до російської релігійної конфесії.
 
“У прямому етері пропагандистського медіахолдингу “Телерадіокомпанія “Крим” він заявив про утиски кримських татар українською владою та публічно засудив представників кримськотатарського народу, які виступають проти окупації та залишили півострів”, – мовиться в повідомленні прокуратури.
 
За активну участь у “возз’єднанні Криму з Росією” засудженого нагородили медаллю “За доблестный труд” та орденом “За верность долгу”.
 
Суд призначив чоловікові покарання – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Раніше представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева заявила, що керівництво “ДУМК” бере участь у переслідуванні кримських мусульман. 
 
Напередодні Аблаєв заявляв, що станом на січень 2023 року до нелояльного до окупації муфтіяту належить десять мечетей.
 
Таміла Ташева

“Вони заявили, що за допомогою так званих правоохоронних структур розв’язуватимуть це питання. Вони будуть тиснути на ці релігійні громади в десяти мечетях. Про це також заявив Айдер Ісмаїлов, так званий заступник муфтія мусульман Криму. “ДУМК” намагається монополізувати вплив на кримських татар”, – сказала Таміла Ташева.

Вона також повідомила, що “ДУМК” виконує активну пропагандистську функцію з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Ташева звернула увагу, що “ДУМК” закликало кримських татар довіряти лише “перевіреним інформаційним заявам”, а саме заявам муфтія “ДУМК” із Севастополя та його заступників, звертатися до “ДУМК” з усіх питань.

“Начебто будь-які інші непідконтрольні течії та структури говорять неправду, а можна довіряти лише одному джерелу інформації. Такі заяви роблять під час чергових обшуків у мечетях та перевірок вірян, підкидання забороненої релігійної літератури, після чого продовжується переслідування кримських мусульман”, – вказала постійна представниця президента в АРК.

Нагадаємо, у березні 2024 року Україна передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) 14-те подання – з доказами скоєння Росією злочинів проти людяності через переслідування релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Слідчі задокументували та зібрали докази в низці кримінальних проваджень стосовно 93 фактів нападів та переслідувань щодо представників Православної церкви Українисвідків Єговикримських мусульман, протестантів та інших релігійних меншин. 

На підставі зібраних даних та слідчих дій подання містить докази про скоєні в Криму сім воєнних злочинів та дев’ять злочинів проти людяності, зокрема вбивства, депортацію, зґвалтування та інші серйозні злочини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter