До 10 років за ґратами загрожує фанату СРСР з Росії, який з поплічником Медведчука готував держпереворот в Україні

Дата: 11 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Позбавленням волі від п’яти до десяти років загрожує громадянину Росії, якого українські правоохоронці підозрюють у змові з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та захоплення держвлади. 

Про це повідомили у СБУ. 

Знайдені у фігурантів справи речі. Фото: СБУ

Ще навесні цього року спецслужбовці затримали керівників “громадських організацій”, які, за задумом росіян, мали б спровокувати заворушення у західних областях України та призвести до створення там “народних республік”.

Підозрюваного громадянин РФ есбівці називають ідеологом комбінації перевороту та пов’язують із російськими спецслужбами й окремими представниками адміністрації російського президента.

Відомо, що у Росії чоловік заснував декілька громадських структур, головною ідеєю яких було відновлення СРСР у складі України, РФ та Білорусі, а ще до початку російської агресії кілька разів приїжджав в Україну нібито відвідати родичів. 

Тут він займався координацією цілих проросійських громадських формувань та окремих діячів, зокрема, надавав ідеологічну підтримку учасникам партії “Слов’янський народно-патріотичний союз”. Цього року її вже під назвою “Русь єдина” заборонив суд, а в один з моментів своєї історії об’єднання взагалі називалось “Партія політики Путіна”.

Після Євромайдану підозрюваний, як кажуть слідчі, вступив у змову з одним з українських громадсько-політичних діячів, пов’язаних з “Українським вибором” Віктора Медведчука. Йому він пообіцяв надавати підтримку у захопленні держвлади.

Правоохоронці імені цього діяча не називають, але в опублікованому повідомленні про підозру вказано, що мова йде про Олександра Тарнашинського – його СБУ затримала у травні цього року. 

Олександр Тарнашинський. Скриншот відео

Для налагодження схеми отримання російських грошей, учасники мали використати громадські організації та фонди в Україні та Росії. 

Есбівці говорять, що “джерелом кадрів”, за задумом організаторів, мали стати проросійські об’єднання в Україні. Перед початком повномасштабного вторгнення один з фігурантів почав вербувати учасників силового крила перевороту.

Окрім позбавлення волі від п’яти до десяти років, підозрюваному громадянину Росії може загрожувати конфіскація майна. 

У повідомленні правоохоронці не називають його імені, однак, судячи з опублікованого повідомлення про підозру, мова йде про мешканця Москви Проходенка Сергія Володимировича

Нагадаємо, що  нещодавно на Чернігівщині викрили сімейну пару, яка з блогером із Russia Today готувала російську пропаганду вдома.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter