ДМСУ: Кількість мігрантів без дозвільних документів під час повномасштабної війни знизилась удесятеро

Дата: 02 Січня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні під час повномасштабного російського вторгнення зменшилася кількість мігрантів, які перебувають у країні без дозвільних документів. 

Про це розповів начальник Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області В’ячеслав Гузь у колонці для “Української правди”. 

Посадовці проводять операцію “Мігрант”, 2023 рік. Фото: ДМС

За словами посадовця, торік у вересні вперше від 2021-го провели в Києві операцію “Мігрант”, щоб знайти тих, хто не має документів для перебування в Україні. Правозахисники та релігійні діячі не вперше критикують проведення цих заходів у їхньому чинному вигляді. 

“Тоді (у вересні 2021-го. – Ред.) протягом місяця в Києві та області викрили 1501 порушника правил перебування в Україні.  Тепер же результат видався майже вдесятеро скромнішим – 156 іноземців у столиці так чи інакше порушили міграційне законодавство, 72 із них примусово залишать Україну”, – розповів Гузь. 

Серед причин зниження кількості мігрантів, які не мають офіційного дозволу на перебування, посадовець назвав такі: 

  • війна зменшила інтерес іноземців до України як привабливої для проживання і водночас знизила можливість потрапляння на територію через той же східний кордон; 
  • зменшення пов’язане зі змінами в законодавстві. Так, торік підвищили штрафи за порушення прикордонного режиму, а також запровадили покарання за порушення своїх обов’язків стороною, що приймає.
Фото: МВС

У підсумку Гузь констатував, що “лояльне ставлення до порушників міграційного законодавства, яке мало місце під час пандемії коронавірусу, в умовах повномасштабної війни є недоречним, адже може нести пряму загрозу безпеці країни”. Водночас посадовець додав, що “притоку мігрантів, як законних, так і нелегальних, варто очікувати вже після завершення війни, на етапі відбудови”. 

За даними МВС, загалом у чотирьох регіонах України наприкінці минулого року виявили три сотні порушників міграційного законодавства.  

Нагадаємо, що торік голова ДМС знову нарікала на існування прав людини. 

Посадовиця, яку призначили на посаду без конкурсу наприкінці 2021 року, не вперше протиставляє права людини національній безпеці та сприймає шукачів притулку як злочинців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter