Для відновлення роботи ЗАЕС після деокупації знадобиться щонайменше два місяці – “Енергоатом”

Дата: 18 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Після звільнення Енергодара та власне Запорізької АЕС, українським спецпризначенцям знадобиться мінімум два місяці для знешкодження всіх вибухових пристроїв. Наразі окупанти цілеспрямовано перетворюють найбільшу в Європі АЕС на військову базу, мінуючи все навколо через страх перед наступом ЗСУ.

Про це повідомили в НАЕК “Енергоатом”.

Фото: УНІАН

Крім того, цей час також необхідний для проведення спеціалістами “Енергоатому” перевірки стану обладнання і споруд атомної станції та прилеглої території.

“Наразі росіяни не здатні запустити в роботу бодай один енергоблок ЗАЕС, оскільки лінії електропередачі пошкоджені, крім однієї, через яку станція отримує з України живлення на власні потреби. Крім того, “Росатому” бракує персоналу, позаяк українські патріоти здебільшого відмовляються співпрацювати з окупантами, а компетенцій російських фахівців не вистачає для організації повноцінної роботи ЗАЕС”, – пояснюють у компанії.

Отже, через простій Запорізької атомної станції та зупинення всіх її енергоблоків відбувається постійна поступова деградація систем і обладнання. Там не дотримується необхідний температурний режим їхньої роботи, а блоки перебувають у холодному неробочому стані. Станція не виробляє електроенергії, а тільки споживає її з української енергосистеми.

“У разі пошкодження останньої лінії, яка з’єднує ЗАЕС із вітчизняною енергосистемою, станція перейде в режим блекауту і включаться дизель-генератори. У такому аварійному режимі ЗАЕС після ворожих обстрілів працювала вже п’ять разів. На щастя, жодного разу не сталося відключення ще й дизель-генераторів, що несе ризик ядерної чи радіаційної аварії”, – додали в “Енергоатомі”.

Тож поновлення безпеки Запорізької АЕС і повернення її до нормального стану можливе тільки після повного звільнення самої станції та прилеглої території від російських загарбників та передання контролю над ЗАЕС її легітимному оператору. 

Нагадаємо, що російські окупанти забрали перепустки й заборонили доступ до Запорізької атомної електростанції майже 1500 працівникам, які відмовилися отримувати російські паспорти та підписувати договір з “Росатомом”. Загарбники шукають нових працівників для АЕС на території Російської Федерації та готують житловий фонд для майбутніх співробітників шляхом так званої “націоналізації” квартир місцевих жителів, які виїхали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter