Для протидії стереотипам та дискримінації в Україні створять словник “небажаної” лексики для медіа 

Дата: 01 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення напрацьовує словник “небажаної” лексики щодо чутливих тем та критерії до інформації, яка є неприпустимою для поширення в медіа. Такими діями рада прагне сформувати вільний від дискримінації медіапростір. 

Про це повідомила голова установи Ольга Герасимʼюк

Так, питання щодо критеріїв інформації, яка може ображати почуття людей і є неприпустимою для поширення в засобах масової інформації, стосується не лише почуття вірян, а й етнічних і національних спільнот, ЛГБТ-людей, людей з інвалідністю, ветеранів тощо.

“Ми маємо формувати медіапростір, який буде вільний від дискримінації, фіксацій образливих та некоректних стереотипів і мови ворожнечі стосовно будь-яких громадян країни за багатьма ознаками”, – пояснила Герасимʼюк.

Очільниця Нацради також зазначила, що для того, щоб зрозуміти, як облаштувати таку політику в інформаційному просторі, регулятор провів уже декілька зустрічей з ромською, єврейською та кримсько-татарською спільнотами, представниками мусульманських організацій, Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, а також налагоджує співпрацю з Офісом Омбудсмана через меморандум про спільні дії.

“Готуються меморандуми і з означеними спільнотами – ця робота викликала неабияку громадську підтримку. Результатом цих зустрічей мають бути напрацьований словник “небажаної” лексики і критерії до інформації, яка є недопустимою, а також спільна просвітницька робота для медіа”, – наголосила голова Нацради.

За її словами, цими критеріями медіарегулятор користуватиметься під час ухвалення своїх рішень, доки органи співрегулювання не напрацюють відповідні кодекси. У планах Нацради ще проведення зустрічей із представниками арабських спільнот, ветеранськими рухами, а також організаціями, що захищають права людей з інвалідністю.

Нагадаємо, в грудні 2022 року Верховна Рада України 299 голосами за ухвалила Закон “Про медіа” №2693-д, у якому, зокрема, забороняється публічно поширювати висловлювання, що підбурюють до дискримінації чи утисків щодо окремих осіб та їхніх груп на основі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Такі дії зарахували до значних порушень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter