Для подолання дефіциту кадрів в Україні навчатимуть жінок водіння автобусів

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Мінінфраструктури спільно з ООН запускає в Україні пілотний проєкт із навчання водійок у сфері перевезень пасажирів автобусами. Метою проєкту є подолання кадрового дефіциту в цій галузі.

Про це повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Фото: Finance.ua

Проєкт називається “Розширення професійного потенціалу жінок у сфері пасажирських перевезень”. Його реалізовуватиме громадська організація “Фундація інституційного розвитку”, а фінансування надасть Швеція.

Основні завдання програми такі:

  • створення нових робочих місць і можливостей для професійного розвитку жінок у сфері громадського транспорту відповідно до вимог транспортної реформи в Україні та європейських стандартів;
  • розширення можливостей працевлаштування жінок у сфері пасажирських перевезень;
  • інтеграція стандартів дотримання прав жінок на комунальних підприємствах у сфері пасажирського транспорту.

“Це перша ініціатива міністерства, спрямована як на подолання дефіциту кадрів, так і на подолання стереотипів та упереджень щодо професій. За останніми даними, дефіцит водіїв автобусів у регіонах становить близько 30%, що відповідає приблизно шести тисячам співробітників”, – зазначив заступник глави Мінінфраструктури Сергій Деркач.

У межах проєкту також передбачається навчання жінок для отримання кваліфікаційної картки водія – документа, який підтверджує професійну компетенцію водія автобуса за європейським стандартом.

Раніше ZMINA писала, що комунальне підприємство “Київський метрополітен” оголосило про відкриття курсів машиністок і машиністів метро. Для участі потрібно подати заявку на спеціальні курси, які розпочнуться у вересні й триватимуть від 26 до 28 тижнів.

Курси безоплатні, а учасники також отримуватимуть стипендію, розмір якої становитиме приблизно 8000–8500 гривень на місяць. Навчання розпочнеться 2 вересня, і випуск машиністів та машиністок планується наприкінці лютого чи на початку березня 2025 року.

Нагадаємо, що координаторка проєктів Українського Жіночого Фонду Мілена Горячковська під час панельної дискусії “Фемінізація і сьогодення: тренди, питання та роль жінок у відновленні України” зазначала, що наразі жінки “заходять” у ті сфери, які стереотипно довгий час вважалися чоловічими. Таке усунення наявних диспропорцій дозволяє дещо збалансувати ринок праці, оскільки багато сфер перебуватимуть у зоні ризику, якщо на доступні вакансії не відгукуватимуться фахівці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter