Для перетину державного кордону українці повинні мати закордонний паспорт – ДПСУ

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Для перетину державного кордону українцям необхідно мати дійсний закордонний паспорт. Документ допомагає легалізуватися в країнах Європи, куди прямують громадяни України, які рятуються від військового вторгнення РФ.

Про це повідомляє “Суспільне” з посиланням на речника Державної прикордонної служби Андрія Демченка.

Джерело: сайт Державної прикордонної служби

“Перетин кордону відбувається згідно з постановою уряду номер 57, де в тому числі зазначено перелік документів, за якими можна перетинати державний кордон, і додам, що такого паспортного документа, як внутрішній паспорт, не передбачено”, – зазначив Демченко.

Водночас він додав, що в перші тижні на кордоні спостерігалася гуманітарна катастрофа, коли тисячі людей штурмували кордон, сервісні центри не працювали, люди не мали змоги оформити належні документи. В цей період прикордонники ухвалили рішення щодо пропуску громадян або за внутрішніми документами, або іншими документами, за якими можна було ідентифікувати особу.

Оскільки наразі такої авральної ситуації немає, людям варто дотримуватися визначеного порядку, наголосив речник Державної прикордонної служби.

“Тому від минулого тижня ми повертаємося до законодавства, яке регламентує перетин державного кордону, і просимо людей, щоб вони використовували й слідували через кордон, маючи закордонні паспорти”, — сказав речник.

Демченко зауважив, що для дітей порядок перетину кордону залишається спрощеним.

“В рішення уряду, які були внесені протягом минулого місяця, було додано, що діти можуть перетинати кордон або ж за паспортними документами, або ж за свідоцтвом про народження – ця норма залишається на цей момент”, — розповів він.

У відомстві зазначають, що у період дії воєнного стану виїзд дітей до 16 років можливий у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки, без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) або ID-документа.

Що ж стосується повнолітніх громадян, то вони зможуть перетнути кордон за внутрішніми паспортами лише в окремих випадках.

Зокрема, таким правом дозволятиметься користуватись українцями, які їдуть з районів, де ведуться бойові дії, або якщо вони супроводжують людей з інвалідністю. Але це відбувається безпосередньо на кордоні, коли наші інспектори спілкуються з людьми, бачать їхню ситуацію; бачать, які документи у них є на руках“, — пояснив речник ДПСУ.

Водночас у Держприкордонслужбі додають, що у виключних випадках щодо осіб, які прямують за кордон для евакуації, лікування можуть ухвалюватись окремі рішення щодо їхнього пропуску. Що більше документів, виданих державними органами України, зокрема які підтверджують гуманітарну мету поїздки, особа зможе надати на паспортний контроль, то легше можна ухвалити рішення щодо її пропуску. Крім того, прикордонники можуть враховувати чи велися бойові дії, чи працюють ЦНАПи та інші державні установи в регіоні, з якого прямує людина.

Нагадаємо, кількість перетинів кордону на виїзд українців до Польщі вперше виявилася меншою, ніж на в’їзд до України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter