Для боротьби з дезінформацією про українських біженців у Польщі, Чехії та Словаччині проведуть спеціальну кампанію

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Дочірня компанія американської Google Jigsaw запустить кампанію протидії дезінформації про українських біженців у Польщі, Словаччині та Чехії.

Про це повідомляє Reuters. 

Фото: Getty Images

Психологи з Кембриджського та Бристольського університетів, які співпрацювали з компанією, створили 90-секундні ролики, спрямовані на “щеплення” людей від дезінформації. Відео, які показуватимуть в рекламних слотах на YouTube Google, а також на платформах Twitter, TikTok і Meta Facebook, повинні допомогти людям визначити емоційну маніпуляцію в заголовках новин.

Так звана “теорія щеплення”, про яку йде мова, висувається у статті, опублікованій журналом Science Advances, як метод для зменшення сприйнятливості до дезінформації. Досягти цього хочуть інформуванням людей про те, як їх можуть вводити в оману. Автори статті дійшли до висновку, що відео “покращують розпізнавання техніки маніпулювання” та “підвищують здатність людей відрізняти надійний вміст від ненадійного”.

У рамках дослідження провели сім експериментів, зокрема, з групою американців старших 18 років, які дивляться політичні новини на ютубі. Близько 5,4 мільйона американських користувачів платформи показали відеощеплення, а майже мільйон дивилися їх принаймні 30 секунд.

“Якщо ви скажете людям, що є правдою, а що брехнею, багато людей заперечуватимуть… але те, що ви можете передбачити, — це методи, які використають для поширення дезінформації, як у випадку з українською кризою”, — каже Джон Розенбек, провідний автор звіту про дослідження, яке стоїть за кампанією.

Щодо країн, в яких проводитимуть кампанію, то дослідники кажуть, що вибір Польщі став очевидним, адже країна надала прихисток найбільшій кількості українських біженців, а досвід Чехії та Словаччини, на їхню думку, буде корисний для решти Європи. 

Нагадаємо, що Росія використовує “фабрику тролів” для поширення дезінформації про війну в Україні: сліди операції виявили на восьми платформах, включаючи Telegram, Twitter, Facebook і TikTok.

Війна в Україні, за словами дослідників, викликала нову хвилю дезінформації у світі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter