Для безпеки активістів запустили чат-бота і телефонний додаток

Дата: 28 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Для додаткової безпеки громадських активістів правозахисники розробили digital-інструменти, серед яких телефонний додаток, телеграм-канал та онлайн-курс.

З ними можна ознайомитися на сайті проєкту “Посилення системи захисту активістів”.

Онлайн-додаток “Твоя безпека” призначений для смартфонів: після натискання “тривожної кнопки” додаток надсилає геолокацію власника телефону вибраним довіреним контактам. Також він зберігає на захищений сервер фото- та відеоматеріали, зроблені за допомогою додатка, зважаючи, що під час конфліктної ситуації є ризик втрати цих матеріалів.

Чат-бот у телеграмі Activist’s advisor надає короткі чіткі відповіді, як діяти активістові, коли йому загрожує небезпека, і як реагувати на погрози.

В онлайн-курсі “Громадський активізм: без пошкоджень та проваджень” у відеолекціях провідні експерти розповідають про різнобічний захист активістів. Зокрема, є лекції про цифрову безпеку, юридичний захист і про те, як діяти в разі фізичного нападу, зокрема зупиняти кровотечу.

На сайті проєкту представлено також мапу зафіксованих випадків тиску на активістів та журналістів із геолокацією, про яку детально писала ZMINA.

Нагадаємо, із квітня до вересня 2019 року зафіксували 61 випадок переслідування активістів, правозахисників та журналістів. Громадська організація “Центр громадських свобод” також у формі мапи зафіксувала 72 випадки переслідування активістів, які стались у 2019 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter