Для членства України в Гаазькому суді у парламенті бракує лобістського потенціалу – депутат 

Дата: 21 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Для ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) не вистачає лобістського потенціалу у Верховній Раді.

Про це заявив під час консультацій в Мін’юсті щодо адаптації міжнародного гуманітарного права в Україні депутат від Батьківщини Іван Крулько.

“Я також не до кінця розумію причин, чому статут не ратифікується. Однак я бачу брак лобістського потенціалу тих людей, які ведуть міжнародні питання у Верховній Раді для того, щоб Римський статут був ратифікований”, – цитує слова депутата кореспондент Центру інформації про права людини.

За його словами, фракція “Батьківщина” з трибуни парламенту тричі робила публічну заяву про необхідність ратифікації.

“Ми, найменша фракція в парламенті одноголосно буде голосувати за ратифікацію. Так само як й голосували за всі інші речі, які стосуються підтримки обороноздатності України”, – сказав він.

Окрім того, депутат заявив, що готовий бути союзником громадськості у питанні ратифікації статуту, не зважаючи на те, що є представником бюджетного комітету.

“Я вважаю, що нам треба формувати міжфракційну групу лобістів, які все таки поставлять на порядок денний досить жорстко питання ратифікації Римського статуту. Ви маєете союзника з мого боку, який буде вашим голосом у парламенті”, – заявив Іван Крулько.

Депутат також вказав на необхідність документування воєнних злочинів.

“Рано чи пізно усі війни мають звичку закінчуватись. Але після них наступить проблема відповідальності. І от якраз від ефективності скурпульозної роботи зі збору доказів залежить, чи настане міжнародно-правова відповідальність російської Федерації й конкретних осіб, які вчиняли й продовжують вчиняти злочини в Україні”, – підкреслив депутат.

При цьому він вказує на приклад злочинів під час Євромайдану, ефективність розслідувань яких впала через згаяний час.

Нагадаємо, парламентський комітет з питань правової політики та правосуддя відмовився включати до порядку денного Верховної Ради законопроект №1788, який би уможливив приєднання України до МКС.

Попри те, що ратифікація Римського статуту МКС є міжнародним зобов’язанням України відповідно до ст. 8 Угоди про Асоціацію з ЄС, Комітет з питань європейської інтеграції вважає, що законопроект №1788 не належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

Раніше народний депутат Віталій Купрій звинуватив на парламентському комітеті з прав людини президента України Петра Порошенка в тому, що він перешкоджає ратифікації Римського Статуту.

Після відтермінування ратифікації Римського статуту на три роки заступник голови адміністрації президента Олексій Філатов обґрунтував такий крок президента відсутністю практики приєднання країн до суду під час збройного конфлікту та необхідністю захистити українських військових від ризиків та наслідків від такого членства.

Натомість в ЄС засмутились такому рішенню президента, а український експерт з міжнародного кримінального права Микола Гнатовський звернув увагу на те, що Україна втрачає додаткові права без ратифікації Римського статуту й акцентував, що відкладання ратифікації статуту не має практичного сенсу.

У міністерстві юстиції України вважають, що долю членства України в МКС має вирішити Верховна Рада. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter