Дітям бранців Кремля потрібна психологічна реабілітація та медична допомога – правозахисниця

Дата: 09 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Діти політичних в’язнів потребують психологічної та медичної допомоги. 

Про це під час відкриття п’ятої Правозахисної НеКонференції повідомила адвокатка громадської ініціативи “Кримська солідарність” Ліля Гемеджи, передає кореспондент видання ZMINA

“У багатьох родинах, де відбулись обшуки та арешти, з’явилися наслідки. У нас є кілька дітей, у яких такі події спровокували серйозні хвороби. Ці родини потребують адекватної медичної допомоги та психологічної реабілітації. Вони не можуть спати, а якщо сплять, то з увімкненим світлом, бояться залишитися наодинці”, – сказала адвокатка. Водночас вона зауважила, що зараз у суспільстві не кажуть про порушення прав цих дітей унаслідок незаконних обшуків та арештів.  

Ліля Гемеджи вважає, що було б добре, якби дітей політв’язнів вдалося вивезти, наприклад, у літній табір, де разом із психологами вони зможуть загоїти стрес.  

Правозахисниця вважає, що першочергове завдання для влади та громадянського суспільства – говорити про політв’язнів, докладати зусиль, щоб вони повернулися додому. Вона вважає, що необхідно створювати такі ситуації, коли будь-яке незаконне переслідування громадян України дорого обходитиметься. 

У серпні Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала Верховну Раду, президента й уряд посилити соціальний захист родин бранців Кремля. За її даними, з-поміж політв’язнів 71 – батьки 188 неповнолітніх дітей.

Десять дружин кремлівських бранців, які виховують 12 дітей дошкільного та шкільного віку, проживають у різних регіонах материкової України, а 62 жінки разом із дітьми залишилися на окупованому півострові. Особливої уваги та піклування, за даними Денісової, потребують 11 тяжкохворих дітей. Їм потрібна висококваліфікована медична допомога.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter