Дискримінацію відчувають 80 відсотків ромів в Україні – дослідження

Дата: 23 Березня 2018
A+ A- Підписатися

80 відсотків опитаних представників ромської громади вважають, що порушення їхніх прав зумовлено негативним ставленням до них у суспільстві.

Про це йдеться в результатах соціологічного дослідження “Права ромів в Україні: проблеми, виклики перспективи”, здійсненого Коаліцією ромських НУО “Стратегія 2020”, повідомляє прес-служба омбудсмана.

Результати дослідження свідчать, що роми мають низький рівень довіри до органів влади та установ надання послуг. Серед найболючіших питань – ускладнений доступ до освіти, медицини, соціальних послуг, працевлаштування, документування та правосуддя. 

Як повідомлялося раніше, згідно зі звітом Консультативного комітету Ради Європи у рамковій конвенції про захист національних меншин, роми в Україні досі потерпають від системної дискримінації у доступі до освіти, житла, медицини і працевлаштування. “Повідомлялося про неправомірні дії поліції і переслідування деяких груп, в тому числі ромів і підозрюваних нелегальних мігрантів. Масове насильство проти ромів в Лощинівці та ймовірна змова місцевої влади не були ефективно розслідувані”, – сказано у звіті.

Як повідомлялося раніше, дискримінація ромського населення все ще залишається найчастішим проявом ксенофобії в Україні.

У січні львівські ЗМІ повідомляли про ініціативу містян “Ловці” – спільноту, що організовуватиметься для перешкоджання ромам, “які грабують людей”.  Також мешканці Львова поширювали у Facebook заклики до самосуду над ромами. Правозахисники назвали заклики до такої самоорганізації небезпечними та дискримінаційними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter