Dior звинуватили в расизмі через рекламу, де азійська модель підіймає куточок ока

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У китайських соціальних мережах люксовий бренд Dior звинуватили у расизмі. Причиною стала реклама, у якій азійська модель підіймає куточок ока. Французький бренд опублікував цю світлину у своєму акаунті в інстаграмі на початку тижня, однак після звинувачень оперативно її видалив.

Про це повідомляє видання “ВВС”.

Фото: інстаграм Dior

Фотографію опублікували для просування нової колекції косметики Dior. Світлину, де модель підіймає куточок ока, оприлюднили з написом “Передай свою котячу запеклість”.

Пізніше користувачі мережі поширили її у китайських соціальних мережах, де фотографія викликала вірусний хештег із написом: “Реклама косметики Dior звинувачується в дискримінації азійців”.

“Це расова дискримінація”, – зазначається в одному з найпопулярніших коментарів.

“Ви намагаєтеся одночасно заробляти гроші й грати в расизм?” – написав користувач із Китаю.

Деякі користувачі мережі також закликали китайських зірок, які є моделями Dior, припинити співпрацю з брендом.

Водночас були й ті, хто виступили на підтримку Dior, зазначивши, що дискусія недоречна, а бренд не ображає почуття жителів Китаю. 

Відомо, що Dior опиняється в центрі суперечок у Китаї не вперше. У 2021 році світлина китайського фешн-фотографа для бренду викликала обурення, оскільки деякі користувачі мережі заявили, що вона втілює західні стереотипи щодо азійських облич. Пізніше фотограф перепросив, а Dior заявив, що поважає почуття китайського народу.

У 2022 році Dior звинуватили у “культурному привласненні” китайського традиційного дизайну для однієї зі своїх спідниць. 

Нагадаємо, що у 2018 році відомий італійський бренд Dolce & Gabbana скасував показ своєї нової колекції одягу, що мав відбутись у Шанхаї, через звинувачення в расизмі.

За декілька тижнів до цього в інтернеті з’явилась офіційна реклама нової колекції: у відео моделі намагалися їсти паличками традиційні італійські страви, а голос за кадром давав їм поради. “Не використовуйте палички як ножі”, – говорив він на одному з них. 

Рекламна кампанія викликала чималий резонанс у китайському суспільстві, а бренд почали звинувачувати в расизмі відомі діячі культури та звичайні люди. Напередодні показу запрошені гості почали відмовлятися приходити, а тому Dolce & Gabbana вирішили відкласти презентацію шоу на невизначений термін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter