Дезінформація підриває довіру до професійної журналістики – представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Дезінформація підриває довіру людей до професійної якісної журналістики та її ролі в демократичному суспільстві, а це руйнує зв’язки, що утримують суспільство.

Про це заявила представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Ріберіо під час дискусії “Міжнародне право та політика щодо дезінформації в контексті свободи ЗМІ”, яка відбулася 14 травня.

Джерело: br.de

Вона закликала забезпечити захист свободи слова та не порушувати прав людини, обмежуючи доступ до інформації.

Ріберіо підкреслила, що загальновизнаного визначення дезінформації немає і це не полегшує роботи відповідних органів ОБСЄ. Проте є кілька характерних особливостей.

“…Якщо ми беремо підхід Брюсселя як вихідну точку, дезінформація охоплює неправдиву або оманливу інформацію, вона створюється та поширюється для економічної вигоди або щоб навмисно обдурити суспільство, і це може завдати шкоди громадськості”, – сказала вона.

Ріберіо нагадала, що для поширення дезінформації з політичних, ідеологічних чи комерційних мотивів часто використовують інтернет-платформи, а останнім часом – і штучний інтелект, щоб впливати на те, що люди бачитимуть в інтернеті найперше.

Громадяни використовують традиційні та онлайн-медіа для отримання точної та правдивої інформації, однак неправда розмиває межі між хибним та істинним, наголосила представниця ОБСЄ й повідомила, що зробила боротьбу з дезінформацією пріоритетом свого офісу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у квітні 2021 року соцмережі та російські ЗМІ вдавалися до поширення неправдивої та маніпулятивної інформації щодо війни на Донбасі, коронавірусу, проходження строкової служби в Україні та інших тем. Така інформація наведена у звіті Платформи прав людини про порушення цифрових прав в Україні за вказаний період.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter