Дев’ять країн виходять з Альянсу незалежних пресрад Європи на підтримку України

Дата: 29 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Вірменія, Данія, Естонія, Фінляндія, Грузія, Ірландія, Молдова, Норвегія та Швеція виходять з Альянсу незалежних пресрад Європи (AIPCE). Так вони підтримали протест України проти неспроможності альянсу виключити Росію.

Про це повідомляє Комісія журналістської етики з посиланням на спільну заяву країн.

Фото: Детектор медіа

Ці країни вимагають негайно видалити згадки про їхні пресради з сайту альянсу та наголошують, що не змінять свого рішення, поки у складі альянсу залишається Росія і поки туди не повернеться Україна. 

“Ми вважаємо, що дискусія з українсько-російського питання була проведена координаційним комітетом у нечесний та недемократичний спосіб. Наші українські колеги у квітні 2022 року запропонували, щоб “Громадську колегію з жалоб на пресу” з Росії виключили з альянсу. Хоча комітет обговорював пропозицію у квітні, відкритої дискусії між членами не було аж до генеральної асамблеї на Кіпрі 21 жовтня”, йдеться у зверненні. 

На думку заявників, це свідчить, що комітет не розуміє нагальність цієї проблеми.

“Повномасштабна війна в Європі та нові закони в Росії, які унеможливлюють роботу чесних та незалежних медіа, це важлива проблема, якою слід було зайнятись раніше. Про це постійно нагадували кілька членів альянсу”,– додають вони.

Автори заяви вважають, що обидві спроби голосування за виключення Росії під час онлайн-зустрічі у квітні та на Кіпрі 21 жовтня були погано підготовлені, що призвело до “непотрібної конфронтації, якої можна було уникнути”

Комітет мав би зберегти нейтралітет і дбати про єдність альянсу. Факт, що Україна вийшла з альянсу, а Росія в ньому залишилася, робить для нас неможливим подальше членство у ньому”,  дадоють заявники.

Нагадаємо, що Комісія з журналістської етики (КЖЕ) заявила про повне припинення свого членства в Альянсі незалежних пресрад Європи (AIPCE), оскільки “участь РФ в цій організації ставить під сумнів її здатність відповідати заявленим цілям та суперечить цінностям етичної журналістики, якими ми керуємося”.

Ще у квітні цього року Комісія пропонувала виключити Росію через бездіяльність щодо багаторічної брехні, маніпуляцій та розпалювання мови ворожнечі у російських медіа стосовно України. 

Російська колегія з преси називає себе незалежною громадянською інституцією, однак з початку збройної агресії Росії проти України вона не ухвалила жодного рішення чи заяви щодо дезінформаційних російських наративів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter