Дев’ять гірників померли внаслідок падіння підіймача в шахті на окупованій Луганщині

Дата: 07 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Щонайменше дев’ять гірників загинули внаслідок падіння транспортної клітки на шахті “Червоний партизан” на окупованій частині Луганської області.

Про це повідомляють новинні сайти бойовиків. 

Шахта “Червоний партизан”. Фото: вікіпедія

Шахта “Червоний партизан” завглибшки 1375 метрів розташована в місті Вознесенівка в Довжанському районі Луганської області. Вона є найбільш східною вуглевидобувною точкою на мапі України, має межі шахтного поля з шахтами Гукова та фактично розташована на кордоні з Росією. 

Підіймач, як розповів правозахисники Павло Лисянський, у момент трагедії транспортував гірників, які працювали вже третю зміну:

“У цей момент стався обрив транспортного каната. Також не спрацював так званий парашут – це страховка, передбачена на випадок обриву каната, ця система є основною в шахтах, де працюють вертикальні стволи”.

Окрім щонайменше дев’яти загиблих наразі відомо також про трьох гірників, які перебувають у важкому стані. 

Лисянський зазначив, що, згідно з отриманою ним інформацією, на селекторних нарадах директор шахти неодноразово порушував питання перед генеральним директором підприємства “Східвугілля” Констянтином Скринником щодо виділення коштів на ремонт підіймача та охорону праці на підприємствах загалом.

Фото: dt.ua

“По суті, це просто недбалість незаконних збройних формувань “ЛНР”, які продають видобуте вугілля і не вкладають грошей в охорону праці та безпеку робітників”, – вважає Лисянський. 

За сім років, що минули від початку збройної агресії Росії проти України, бойовики на Донбасі закрили чимало шахт, а тому гірники змушені шукати роботу в Росії. В Офісі Омбудсмана раніше повідомляли, що шахтарів з ОРДЛО працевлаштовують в обмін на отримання громадянства за спрощеною процедурою. Водночас правозахисники переконують, що в Росії за допомоги українських шахтарів створюють штучну конкуренцію. 

Відомо, що з 2014 року на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей загинуло понад 200 шахтарів, ще більш ніж 2 тисячі отримали травми. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter