Десятки іноземних медіа без перевірки фактів поширили версію російських пропагандистів про збиття Іл-76

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Десятки провідних світових медіа без жодних доказів поширили версію російських пропагандистів про падіння 24 січня в Бєлгородській області військово-транспортного літака Іл-76 РФ, який нібито перевозив українських військовополонених.

Про це заявила директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк в ефірі Громадського радіо.

Падіння Іл-76 в РФ біля Бєлгорода. Скриншот з відео

Першими з інформацією про ситуацію з літаком виступили російські пропагандисти, зокрема Маргарита Симоньян. Вони заявили, що нібито його збили українці, а на борту літака начебто перебували 65 українських військовополонених.

“Мене морально вбило те, що цю версію без перевірки підхопили десятки світових медіа. Її поставили, не чекаючи якогось підтвердження, бодай якоїсь позиції української сторони, я вже не кажу про перевірку фактів. Я бачила цю новину на Associated Press, The Guardian, France 24”, – сказала Романюк.

Директорка ІМІ нагадала про збиття росіянами у 2014 році малайзійського “Боїнга-777”, що виконував рейс MH17 над Донбасом, а також про теракт в Оленівці, де вбили українських військовополонених: у цих злочинах росіяни також звинувачували українську сторону.

“Тим більше питань до тих медіа, які відразу репостять російську історію, так наче кремлівської дезінформації більше не існує”, – сказала експертка.

Нагадаємо, що вранці 25 січня в Бєлгородській області розбився російський військово-транспортний літак Іл-76. Усі, хто перебував на борту, загинули. За однією з версій, цей літак міг перевозити ракети С-300, однак у РФ заявляють, що на борту були українські військовополонені. Україна цього наразі не підтверджує.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликав не поширювати неперевірені дані щодо падіння літака, поки всю необхідну інформацію збирають та аналізують.

Водночас у Головному управлінні розвідки повідомили, що 24 січня дійсно мав відбутися обмін полоненими між Росією та Україною, але цього не сталося. Україна заявила про перевірку інформації, озвучену росіянами про те, що полонені українці могли перебувати в літаку Іл-76.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter