Держтелебачення Білорусі запідозрили в тортурах противників Лукашенка

Дата: 27 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Європейська мовна спілка (EBU) вивчає можливу причетність державної Білтелерадіокомпанії до терору проти учасників протестів – противників нелегітимного президента країни Олександра Лукашенка.

З проханням про перевірку матеріалів, які свідчать про такі дії, до EBU звернувся керівник Народного антикризового управління Білорусі Павло Латушко, про це йдеться в його телеграм-каналі; тут же оприлюднено відповідь спілки.

Джерело: скріншот з відео Білтелерадіокомпанії

Як приклад він навів відео, на якому “людина зі слідами побоїв на тлі червоно-зеленого прапора кається в тому, що виступила проти режиму Лукашенка”. Вказане відео з політв’язнем Миколою Дідком було записане МВС і демонструвалося на білоруському державному телебаченні.

У зверненні до EBU в телеграм-каналі Народного антикризового управління йдеться про те, що “є підстави вважати, що державне телебачення Білорусі не просто поширює недоречний контент, але й фактично є його основним замовником. Лукашенко використовує свої медіаресурси для залякування населення…”. 

“Наскільки доречним є членство в ЄМС компанії, яка причетна до терору над мирними громадянами? Наскільки доречне членство в ЄМС компанії, яка транслює в прайм-тайм тортури, супроводжуючи їх іронічними коментарями? Ось основні питання, на які ми хочемо отримати відповіді”, – зазначено в тексті.

Після вивчення поданого відео EBU зажадала відповіді від Білтелерадіокомпанії. Водночас організація зазначила, що продовжує збирати та підтверджувати факти про ситуацію в Білорусі через ОБСЄ і Раду Європи, а також через європейські та міжнародні федерації журналістів.

Європейська мовна спілка – асоціація телерадіомовників, до складу якої наразі входять 73 теле- та радіокомпанії з 56 країн Європи, Північної Африки та Передньої Азії.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Республіці Білорусь 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Основні гасла протестувальників – проведення повторних, чесних виборів президента країни. Влада почала придушувати мирні протести, використовуючи гумові кулі, сльозогінний газ та водомети; у відповідь траплялися сутички із силовиками. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Було затримано кілька тисяч людей. Однак акції протесту тривають до сьогодні з різною інтенсивністю.

За наявними даними, з моменту початку протестів затримано близько 30 000 осіб, понад 2000 затриманих білорусів зазнали катувань і жорстокого поводження з боку силовиків. Водночас сфабриковано понад 1000 кримінальних справ за політичними мотивами.

США, країни ЄС, Велика Британія заявили, що не визнають підсумків виборів у Білорусі. Значна частина міжнародної спільноти засудила дії влади Білорусі. З такими заявами виступили Європейський Союз, Рада ООН з прав людини, Рада Європи, ОБСЄ та ПАРЄ. Окрім цього, санкції проти влади Білорусі ввели як окремі країни (США, Литва, Латвія, Естонія, Канада), так і міжурядові організації (ЄС).

Українські правозахисні організації закликали світову спільноту засудити переслідування журналістів, громадських активістів та правозахисників у Білорусі, висловити підтримку затриманим та допомогти припинити політичні переслідування в європейській країні. Відповідну заяву громадських організацій підписав також Центр прав людини ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter