Держслужба якості освіти пропонує перевести школи на 12-річну систему з 2024 року

Дата: 19 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Державна служба якості освіти вважає оптимальним варіантом розвʼязання проблеми освітніх втрат, яких зазнала Україна через COVID-19 і війну, запровадження 12-річної системи освіти з 2024 року. 

Про це повідомив голова служби Руслан Гурак під час презентації результатів дослідження “Освіта під час війни”.

Фото: Pixabay

“Можна розглядати безліч методів і методик компенсації освітніх втрат. Але ми маємо реформу НУШ, і ми задекларували в законодавстві, що ми перейдемо на 12-річну профільну систему освіти у 2027 році. Тому особисто я переконаний, що ми маємо унікальний шанс перейти на 12-річну систему освіти раніше, вже у 2024 році. І це вирішить усі наші питання”, – пояснив Гурак.

За його словами, завдяки цьому рішенню можна збалансувати освітню програму так, щоб урахувати всі пропущені заняття (через повітряні тривоги, відсутність електроенергії, відсутність інтернету), врахувати перехідний період на кожному рівні та підготуватися до 2027 року – до повноцінного запровадження профільної старшої школи.

Крім того, очільник Держслужби якості освіти переконаний, що наразі Україна має укласти суспільний договір про відповідальність кожного учасника освітнього процесу за навчання.

“Якщо учень не відчуває відповідальності, якщо вчитель у нинішніх умовах не відчуває відповідальності за рівень освіти, то потуги тільки держави, тільки Міністерства освіти, тільки служби, або тільки депутатів, які напишуть хороші зміни до законів, не будуть мати абсолютно ніякого результату. Тому в першу чергу кожен має відчути свою відповідальність за результати навчання. І тоді ми можемо говорити про речі, які слід змінювати: і в інклюзивній освіті, і в дошкільній, позашкільній, і в загальній середній освіті”, – підсумував він. 

Нагадаємо, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий розповів, що хоче спростити навчання для дітей, які одночасно навчаються в закордонних та українських школах, щоб отримати державні документи про освіту. 

Серед інших планів – повернення до очного навчання. Однак для цього обовʼязково слід створити укриття в кожній школі, над чим міністерство вже працює.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter