МОН планує спростити навчання для дітей, які вчаться в іноземних та українських школах одночасно

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий розповів, що хоче спростити навчання для дітей, які одночасно вчаться у закордонних та українських школах, щоб отримати державні документи про освіту.

Про це він повідомив в ефірі “Сніданку з 1+1”.

Фото: Alamy Stock Photo

“За різними даними – від пів мільйона до мільйона дітей за кордоном. Навчаються вони в місцевих школах, законодавство вимагає, щоб вони там навчались. Але при цьому вони хочуть отримати українські атестати й українські свідоцтва про базову середню освіту. І паралельно навчаються в українських школах, перенавантажуючись просто колосально”, – розповів міністр. 

За його словами, МОН має зробити так, щоб у такій ситуації учні не були вимушені обирати між школами. А саме – необхідно спростити їм навчання в українських школах, залишивши тільки унікальні предмети, які не дублюються у закордонних школах. Універсальні предмети зарахувати. 

Серед інших планів міністерства – повернення до очного навчання. Однак для цього обовʼязково слід створити укриття у кожній школі, над чим міністерство вже працює.

“Онлайнове навчання, навіть якщо воно якісне, випускає величезні сегменти, важливі для формування особистості – соціалізацію, спілкування дітей, розвиток м’яких навичок. Тому насамперед прагнемо вивести в аудиторне навчання максимальну кількість дітей, де це можливо”, – наголосив Лісовий.

Крім того, ще одним завданням є організація якісного онлайн-навчання всюди, де неможливо вивести учнів на очне навчання через небезпеку. 

Також Лісовий хоче цифровізувати систему освіти, аби не лише збирати дані, а й оптимізувати доступ до освіти через створення індивідуальних кабінетів.

Нагадаємо, що до початку нового навчального року 2023/2024 частина освітньої документації буде доступна онлайн у межах впровадження програми електронного документообігу. Нині будується фундаментальна інформаційна система, у якій буде реєстр школярів, вчителів та всіх шкіл. 

Передбачається, що електронний документообіг у сфері освіти допоможе позбутися зайвої бюрократії. Приміром, перейти з однієї школи до іншої буде легше, адже процес здійснюватиметься за електронною заявою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter