Державна заборгованість за програними судами щодо пенсій сягає 66 мільярдів гривень

Дата: 07 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Сума заборгованості держави за рішеннями судів, у яких пенсіонери домоглися перерахунку розмірів своїх пенсій, зросла до 66 мільярдів гривень. 

Про це розповіла перша заступниця міністерки соціальної політики України Дарина Марчак у подкасті “Хроніки економіки”.

Ілюстраційне зображення. Фото: Tanya Cooper

Борги стосуються перерахунку пенсій, які отримали люди за попередні періоди, а переважна їхня частина – це судові справи колишніх військовослужбовців та працівників силових органів. 

Річ у тім, що їхні виплати прив’язані до поточного розміру грошового забезпечення або заробітної плати, що отримують військові та представники силових органів. Ще 26% суми заборгованості держави за пенсійними справами стосується виплат чорнобильцям.

Марчак назвала проблему невиконання рішень судів “дамокловим мечем” над пенсійною системою”. 

“Наразі заборгованість за судовими рішеннями в пенсійній системі становить 66 мільярдів гривень. І цей обсяг дуже стрімко зростає”, – каже посадовиця. 

Невиконання подібних рішень судів – одна з проблем, на які вказує Україні ЄСПЛ. Так, у 2018 році судді ухвалили рішення в справі “Бурмич та інші проти України”, яка стосувалася цього питання. Тоді ЄСПЛ викреслив зі свого реєстру понад 12 тисяч скарг на Україну та передав їх Комітету міністрів Ради Європи.

Судді вважали, що в комітету є кращі можливості та засоби для моніторингу реформ, які мала зробити українська влада в цій сфері.

Також у справі “Шмалько проти України”, суд дійшов висновку, що органи державної влади не мають права посилатися на брак коштів, щоб виправдати невиконання судового рішення про виплату боргу.

Нагадаємо, що кожен другий пенсіонер в Україні отримує менш як 4 тисячі гривень. 

Дві третини серед українських пенсіонерів – це жінки, але виплати для них у середньому на 30% нижчі, ніж для чоловіків.

Фотографія обкладинки: ukranews.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter