За невиконання рішень Європейського суду каратимуть суворіше

Дата: 02 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, якою пропонується суворіше вимагати від урядів країн виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Резолюцію необхідно було ухвалити через значні проблеми у виконанні рішень ЄСПЛ у дев’ятьох країнах-членах Ради Європи. Серед них – Україна, Італія, Туреччина, Росія, Румунія, Польща та інші, йдеться у тексті документу, автором якої виступив нідерландець Клаас де Вріз.

Як повідомляє “Німецька хвиля”, наразі близько 11 тисяч вироків, винесених ЄСПЛ, залишаються невиконаними. Як зазначається у доповіді, котру було покладено в основу резолюції, “структурні проблеми юридичних систем у певних країнах стають причиною великої кількості подібних позовів”. За даними Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ – виконавчий орган Ради Європи, який стежить за виконанням рішень ЄСПЛ – ред.), Росія не виконала 1474 вироки суду, Україна – 1009. Загалом на виконання рішення ЄСПЛ російським громадянам доводиться чекати 9,7 року, а українцям – 7,4 року.

У документі зазначається, що з часу останньої подібної резолюції “в Україні майже не спостерігається прогресу” з виконанням вироків ЄСПЛ. “Це можна частково пояснити останніми драматичними подіями в країні, анексією Криму Російською Федерацією та ескалацією конфлікту на сході країни”, – зазначається у тексті. Проте далі наголошується, що, незважаючи на ці обставини, “Україна юридично зобов’язана виконувати рішення ЄСПЛ”.

Серед проблем, які змушують українців найчастіше шукати правди у ЄСПЛ, – невиконання внутрішніх судових рішень, надмірна тривалість юридичних процедур, погані умови утримання у тюрмах, знущання з боку представників правоохоронних органів та нечесність суду, “спричинена відсутністю незалежних і неупереджених суддів” в країні.

Резолюція “Виконання рішень Європейського суду з прав людини” пропонує новий механізм, який, на думку авторів, буде дієво тиснути на уряди країн, що ухиляються від виконання вироків. Документ пропонує застосовувати статтю 46 Конвенції з прав людини. Згідно з нею, КМРЄ може звертатися до ЄСПЛ з питанням про дотримання країною зобов’язання виконувати усі рішення суду.

Якщо суд вирішить, що держава його порушила, тоді КМРЄ визначиться з методом покарання держави-порушниці. “Таким чином Рада Європи може використати цю статтю, щоб застосувати жорсткіші санкції проти країн, які не виконують рішення ЄСПЛ”, – йдеться у документі. Найрадикальніший з них – виключення країни з Ради Європи.

Крім того, ПАРЄ пропонує Комітету міністрів тісніше співпрацювати з громадянським суспільством у справі контролю за виконанням рішень ЄСПЛ, а також закликає національні парламенти тиснути на уряди своїх країн, нагадуючи їм про зобов’язання виконувати рішення суду.

Велика кількість невиконаних вироків суду підриває довіру громадян країн-членів Ради Європи до ЄСПЛ. Про це під час дебатів, які передували голосуванню, наголосив німецький депутат Аксель Фішер.

“Ми не можемо цього допустити, і повинні як парламентарі повсякчас апелювати до наших урядів, переконуючи їх виконувати рішення суду”, – наголосив депутат.

Автор резолюції Клаас де Вріз також зауважив, що не Комітет міністрів відповідає за виконання вироків суду, а уряди країн.

“Якщо Ви знайшли у моїй доповіді критику на адресу вашої країни, то вирвіть цю сторінку з тексту резолюції і відвезіть своєму міністрові юстиції, поясніть йому, що бездіяльність – не вихід, рішення ЄСПЛ мають бути виконані, інакше, уряд матиме великі проблеми”, – запропонував доповідач своїм колегам у ПАРЄ, додавши, що такий метод має всі шанси на успіх.

Як повідомлялось раніше, Україна збирається оформити зобов’язання за рішеннями Європейського суду на користь громадян України цінними паперами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter