Держава точно не знає кількості народжених та померлих в Криму – правозахисники

Дата: 23 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Україна достеменно не знає, скільки людей народилося та померло на тимчасово окупованих територіях.

За весь час окупації держава зареєструвала трохи більше 600 народжень та 48 смертей, заявляє Правозахисний порядок денний.

Ці дані свідчать про надто складну процедуру реєстрації, адже народження та смерть людей, які живуть на окупованих територіях, реєструють документами, які Україна не визнає.

Верховна Рада проголосувала у першому читанні Закон «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України» №3171, однак він не пропонує комплексного підходу. 

По-перше, ухвалення лише цього закону дискримінуватиме жителів окупаційних території, адже позбавить їх доступу до адміністративних послуг.

По-друге, закон не надає судам можливості розглядати фактично невизнані Україною документи, видані на окупованих територіях. 

“Вважаємо, що для комплексного вирішення питання реєстрації фактів та документування осіб з окупованих територій, зміни слід вносити до цілої низки законів, саме передовсім — Закону України «Про реєстрацію актів цивільного стану», якими визначити особливості державної реєстрації народження та смерті особи на тимчасово окупованій території органами реєстрації актів цивільного стану (РАЦС). Це залишить громадянам право скористатися адміністративною процедурою щодо встановлення фактів, окрім спірних випадків”, – йдеться у заяві правозахисників.

Правозахисники також наполягають, що дія закону №3171 повинна поширюватись лише на спірні ситуації.

Повний текст звернення можна прочитати за посиланням.

Нагадаємо, раніше Центр інформаці про права людини повідомляв, що Благодійний фонд Восток-SOS позивається проти Міністерства соціальної політики через “конфіденційну” угоду між відомством та Ощадбанком про передачу даних переселенців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter