Депутати просять Мін’юст відповісти, коли на місці Десятинної церкви зникне незаконний “храм” УПЦ МП

Дата: 29 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Понад два десятки народних депутатів написали звернення до міністра юстиції України Дениса Малюськи, щоб той пояснив, коли виконають рішення Господарського суду Києва про демонтаж так званої каплиці УПЦ МП, незаконно збудованої на території Національного музею історії України. 

Про це розповів один з авторів звернення нардеп Ігор Гузь

Такий вигляд “каплиця” має зсередини. Фото: orthodox-church-177.business.site

Суд зобов’язав знести “храм-МАФ” ще рік тому. 

Споруда, власники якої називають її чоловічим монастирем Десятинного Різдва Пресвятої Богородиці, з’явилась у вигляді намету на території музею історії України ще у 2006 році. Поряд з ним розташовані залишки фундаменту Десятинної церкви – одного з головних храмів Київської Русі.

УПЦ МП для проведення богослужінь на одне зі свят тимчасово поставила намет, який згодом перетворився на дерев’яну споруду, а та на кам’яну.

Фото: “Вечірній Київ”
Фото: “Вечірній Київ”
Фото: “Вечірній Київ

Релігійній громаді вдалося зареєструвати право власності на будівлю, але земля, на якій вона стоїть, належить музею, тож адміністрації установи довелось йти до суду. 

Як встановив суд, наявність “храму” порушує вимоги пункту “а” частини 1 статті 91 Земельного кодексу України.

Незаконно збудований “храм” в центрі столиці обурював киян, тож вони зібрали необхідну кількість підписів під петицією, а депутати Київради постановили знести “каплицю” ще у 2018-му. 

Нагадаємо, що забудовник подав до суду на активіста Дмитра Перова через пост про знесення історичної будівлі на вулиці Жилянській. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter