Депутати попередньо підтримали, аби частину справ ОАСК розглядав Верховний Суд

Дата: 03 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №5067, який передає частину справ з Окружного адміністративного суду Києва до Верховного Суду.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Радіо Свобода

На початку року в Офісі президента повідомили, що запропонують парламенту підтримати законопроєкт, який має скоротити повноваження ОАСК. Таким чином відреагували на підписану 25 тисячами українців петицію з вимогою розпустити цей суд, відомий низкою скандальних рішень. 

Підтриманий парламентом законопроєкт передбачає, що спори, у яких оскаржуються акти центральних органів виконавчої влади, державних регуляторів та будь-якого іншого суб’єкта владних повноважень, які поширюються на всю територію України, забирають з виключної підсудності ОАСК і передають Верховному Суду як суду першої інстанції.

Апеляцію на рішення суду можна буде подати до Великої палати Верховного Суду. 

Фахівці раніше схвально оцінювали ідею передачі частини справ від ОАСК до Верховного Суду. Водночас вони наполягають, що суд мають повністю ліквідувати. Весною Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту два законопроєкти, що передбачають ліквідацію ОАСК та створення Київського міського окружного адміністративного суду.

Досі жоден з цих законопроєктів депутати не розглянули. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter