Депутати парламенту Австрії вперше офіційно визнали Голодомор злочином

Дата: 18 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Національна рада Австрії схвалила резолюцію, у якій визнає Голодомор 1932–1933 в Україні злочином сталінського режиму. 

Про це повідомляє кореспондент “Укрінформу”.

Фото з відкритих джерел

Документ під назвою “Про запобігання голоду та дефіциту як зброї війни проти цивільного населення” було прийнято одноголосно, проголосували усі парламентські фракції.

У резолюції Голодомор засуджують як “жахливий злочин”, зазначаючи, що це вбивство через голод, спровокований сталінським режимом. 

У прийнятій постанові Національна рада пропонує федеральному уряду, зокрема федеральному міністру європейських та міжнародних справ, “продовжувати й надалі в рамках перевіреного австрійського шляху діалогу виступати за те, щоб голод та дефіцит не використовувалися як зброя проти цивільного населення або як засіб тиску на уряди, а також підкреслювати паралелі між історією та сьогоденням і засуджувати відповідні злочини”.

Депутати під час дебатів наголошували на тому, що розуміння історії допомагає бачити паралелі із сучасністю і є запобіжником від того, щоб трагедії не повторювалися; згадували визнання Голодомору геноцидом у Європарламенті. 

Роберт Лаймер від SPÖ (Соціал-демократична партія) назвав Голодомор однією з найбільших гуманітарних катастроф ХХ сторіччя. Гельмут Брандштеттер від NEOS (“Нова Австрія і Ліберальний форум”), який нещодавно їздив в Україну разом з колегами від “зелених” та “Австрійської народної партії”, наголосив, що зараз “диктатор Путін намагається завершити те, що почав диктатор Сталін”

Ева Ернст-Дідзік від “зелених” назвала Путіна “новим Сталіним” та сказала, що з історичної й політичної точки зору Голодомор був геноцидом. 

Мартін Енгельберг від ÖVP сказав, що з сучасної перспективи Голодомор варто класифікувати як геноцид; Ніколаус Шерак від NEOS також сказав, що підтримує ідею називати Голодомор “тим, чим він був, тобто геноцидом”. 

Посол України в Австрії Василь Химинець привітав рішення, зазначивши, що резолюція створює основу для того, аби у майбутньому Відень офіційно визнав Голодомор геноцидом. 

Факт засудження Голодомору як “жахливого злочину”, усвідомлення того, що проти українського народу у ті часи здійснювався злочин, зв’язок минулого з сьогоденням у плані недопустимості використання голоду як зброї – це промовисті факти. Це створює платформу для подальшої роботи, щоб Голодомор в Австрії був визнаний геноцидом. Над цим будемо працювати“, – сказав він у коментарі “Європейській правді”.

Нагадаємо, 15 грудня Європейський парламент більшістю голосів проголосував за резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter