Депутатів закликали якнайшвидше ратифікувати Римський статут

Дата: 15 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликають депутатів якнайшвидше ратифікувати Римський статут. 

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини з Українського кризового центру. 

Координаторка Євромайдану SOS Олександра Матвійчук каже, що для приєднання до Міжнародного кримінального суду необхідно законопроектом внести одне речення в 124 статтю Конституції України: “Ми просимо якнайшвидше підписатись під цим законопроектом довжиною аж в одне речення, який Верховна рада не може ухвалити з 2001 року”. 

Ратифікувавши Римський статут Україна виконає свої міжнародні зобов’язання з прав людини та зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, вважає директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.  

“А перспектива притягнення винних до відповідальності у Гаазі стане стримуючим фактором для недопущення воєнних злочинів і злочинів проти людяності у майбутньому. Проте приєднання до МКС в жодному разі не звільнятиме Україну від розслідування порушень законів війни на сході, де триває міжнародний збройний конфлікт. Покарання винних є невід’ємною частиною вирішення будь-якого конфлікту”, – переконана Тетяна Мазур.  

Минулого місяця депутат від фракції “Блок Петра Порошенка” Віталій Купрій розпочав збір підписів для реєстрації законопроекту про внесення змін до Конституції України для ратифікації Римського статуту. 

Найбільш неохоче підписується за реєстрацію документу “Народний фронт”: “Є тільки три підписи і то трьох осіб, які я знаю і їх переконав. У Народного фронту немає централізованого рішення”. З Батьківщини підписався лише Андрій Кожем’якін”.

Купрій розкритикував голову Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича, який відмовився ставити свій підпис під реєстрацією законопроекта. 

“Коли я підійшов до голови парламентського Комітету з питань правосуддя Руслана Князевича, який є також моїм колегою по фракції Блоку Петра Порошенка, і запропонував одному із перших поставити підпис, бо це ж його парафія, то він відмовився. Він сказав, що ратифікація цього статуту вигідна Росії, тому що Росія тоді буде подавати заяви, збирати докази злочинів наших бійців, а у нас є неврегульований статус добровольців. Їх можуть вважати злочинцями. Але нагадаю про принцип субсидіарності: МКС може відкрити провадження тільки тоді, коли ми самостійно попросимо це робити або ми не здатні розслідувати”, – каже Віталій Купрій.

Політик вважає, що Петро Порошенко та його підлеглі не бажають ухвалювати Римський статут, бо ні в кого немає імунітету від злочинів проти людяності: ані в президента, ані в депутатів, ані суддів, якщо справа розглядається Міжнародним кримінальним судом.

Віталій Купрій заявив, що оформлені офіційні звернення до всіх керівників фракцій та депутатських груп з проханням розглянути це питання і централізовано зібрати підписи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter