Депутатів просять персонально опікуватися політв’язнями

Дата: 15 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Активісти Кримськотатарського ресурсного центру, Меджлісу та ексбранці Кремля просять народних депутатів Верховної Ради особисто опікуватися незаконно утримуваними Росією кримчанами. 

Як передає кореспондент видання ZMINA, про це вони повідомили під час онлайн-конференції. У межах міжнародної кампанії “Хрещений батько” активісти вже надіслали кожному парламентарю листа з відповідним закликом. 

За оцінками Кримськотатарського ресурсного центру, за всі роки агресії РФ незаконно ув’язнила 218 громадян України, 150 із них – кримські татари. Наразі в ув’язненні перебувають 114 політв’язнів, із них 76 – кримські татари.  

Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескандер Барієв оголосив алгоритм дій для депутатів під час цієї кампанії. Так, до прикладу, депутатів просять до 20 грудня, зокрема, публічно заявити про взяття під опіку когось із бранців Кремля, раз на місяць підтримувати його або її інформаційно, закликати Офіс президента, МЗС України активізувати питання звільнення політв’язнів, надавати правову та політичну допомогу їм та їхнім родинам.  

“Ми повинні говорити про політв’язнів, бо це захищає наших людей у в’язницях і сприяє їхньому звільненню”, – прокоментував колишній політв’язень Олег Сенцов. 

Дружина політв’язня Сейрана Салієва Муміне Салієва звернула увагу, що списки бранців Кремля постійно збільшуються. 

Зі свого боку народний депутат від фракції “Голос” Рустем Умєров пообіцяв поширити інформацію про кампанію серед своїх колег і додав, що новостворене міжфракційне об’єднання “Кримська платформа” опікуватиметься правами бранців Кремля на законодавчому рівні. 

Художник Андрій Єрмоленко в межах кампанії розробив інформаційні плакати з політв’язнями, а активісти запланували твіттер-шторм та кампанію в соціальних мережах.  

 

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 
 
Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людини. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter