Депутати відмовилися спростити всиновлення українських дітей іноземцями

Дата: 21 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України не підтримала законопроект “Про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення”.

Під час сьогоднішнього пленарного засідання за ухвалення законопроекту проголосували 166 народних депутатів із 226 необхідних, повідомляє “Українська правда. Життя”.

Конвенцію про захист дітей ухвалили 1993 року в Гаазі. Наразі до неї приєдналися 100 держав світу, у тому числі всі держави-члени Європейського Союзу. Документ гарантує, що міждержавне всиновлення відбуватиметься в інтересах дитини та з дотриманням її прав.

Згідно з Конвенцією, в ситуації, коли іноземний громадянин хоче всиновити дитину з іншої країни, він подає необхідні документи до відповідних відомств у своїй країні, де вони проходять перевірку, а вже потім перенаправляються до держави, з якої хочуть всиновити дитину.

Крім того, перший час після всиновлення прийомні батьки знаходитимуться під наглядом. В разі, якщо інтереси дитини не будуть враховуватися, її можуть забрати з родини та повернути до країни, з якої її всиновили.

У парламенті питання приєднання до Конвенції виносили на голосування вже всьоме. Цього разу депутати висловлювали побоювання через можливість всиновлення дітей з України одностатевими парами. Проте в Комітеті закордонних справ і Мін’юсту пояснили, що конвенція віддає пріоритет законодавству країни-учасниці, тому всиновлення одностатевими парами неможливе, бо не регламентується “Сімейним кодексом”.

Крім того, парламентарі озвучували думки про те, що передбачені Конвенцією акредитовані організації використовуватимуть свої повноваження для несумлінного посередництва і дітей відправлятимуть не до сім’ї, а в рабство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter