Депутати хочуть визначити поняття “інформаційна безпека”

Дата: 27 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

У парламенті зареєстрували законопроект “Про внесення змін до законів України щодо інформаційної безпеки”.

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

Ще у 2017 році указом президента №47/2017 затвердили Доктрину інформаційної безпеки України, яку розробила РНБО. Після цього поняття інформаційної безпеки неодноразово застосовувалося в законах “Про національну безпеку України” та “Про інформацію”, проте жодним з них не визначено, що саме розуміється під інформаційною безпекою та гарантуванням інформаційної безпеки.

Документ зареєстрували депутати від “Народного фронту” Ігор Котвіцький і Андрій Тетерук. Вони пропонують доповнити статтю 1 Закону “Про національну безпеку України” відповідним терміном та внести пункт щодо гарантування інформаційної безпеки України до основних напрямів державної інформаційної політики в Законі “Про інформацію”.

“Інформаційна безпека – стан захищеності життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, при якому запобігається завдання шкоди через неповноту, несвоєчасність і недостовірність поширюваної інформації, порушення цілісності та доступності інформації, несанкціонований обіг інформації з обмеженим доступом, а також через негативний інформаційно-психологічний вплив та умисне спричинення негативних наслідків застосування інформаційних технологій”, – пояснюють його автори.

За їхніми словами, наведені в законопроекті пропозиції відповідають понятійному апарату, що передбачений Проектом Концепції інформаційної безпеки України, яку розробили фахівці ОБСЄ в Україні та Мінінформполітики у 2014–2017 роках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter