Депутат від Порошенка обіцяє законопроект, який виправить судові помилки

Дата: 06 Липня 2016
A+ A- Підписатися

У фракціях Блок Петра Порошенка та Народний фронт обіцяють проголосувати за законопроект №2033а, який запроваджує виправлення судових помилок в Україні. Представники фракцій обціяють поставити документ на голосування 7 липня. 

Про це Центру інформації про права людини заявила голова руху “Громадське спонукання” Тамара Рафальська.

“До нас підійшов голова фракції Народний фронт Максим Бурбак, уважно вислухав нас і попросив припинити голодування, бо у день голодування було активне сонце і для нас голодувати було тяжко. Він пообіцяв, що фракція підтримає законопроект, – повідомила вона, додавши, що до голодування вдались дев’ятеро людей.

За її словами, до голодуючих вийшов і депутат від БПП Володимир Ар’єв, який також пообіцяв, що фракція проголосує за документ.

Тамара Рафальська повідомила, що під час голодування стало зле матері довічно засудженого Олександра Ощепкова.

“Ми не стали викликати швидку. Бо ще скажуть, що влаштовуємо театр. Двоє з нас взяли її під руку і вивели з місця голодування”, – сказала вона.

Проект закону №2033а запроваджує тимчасовий механізм перегляду вироків у кримінальних справах, де людей засудили без належної доказової бази. Переглядатимуться ті справи, вироки яких винесли під час дії Кримінального-процесуального кодексу 1960 року.

Законопроект містить виключний перелік підстав для перегляду:

1) обвинувальний вирок, за відсутності інших доказів, які поза розумним сумнівом доводять вину засудженого, ґрунтується на:

— показаннях особи, отриманих внаслідок порушення права не свідчити проти себе;

— суперечливих свідченнях або свідченнях особи, яка отримала певну вигоду внаслідок засудження;

— викривлених обставинах, які очевидно не відповідають доказам у справі;

— обставинах, встановлених з істотним порушенням права особи на захист;

2) суд ухвалив обвинувальний вирок, невмотивовано відкинувши докази, що виправдовують засудженого;

3) призначене засудженому покарання вочевидь неспівмірне (занадто суворе) вчиненому злочину;

4) покарання у виді довічного позбавлення волі суд призначив без наведення обґрунтування неможливості призначення покарання на визначений строк.

Нагадаємо, що рідні довічно засуджених анонсували голодування на знак протесту проти того, що в парламенті не хочуть ставити на голосування у другому читанні законопроект №2033а.

Раніше позапартійний депутат Віктор Чумак заявив, що БПП і “Народний фронт” через тиск від Генпрокуратури протидіють ухваленню законопроекту №2033а.

У Верховній Раді також знаходиться виставка, яка розкриває вісім історій довічно засуджених, у яких правозахисники наголошують на судових помилках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter