Депутат Тернопільської облради закликав депортувати темношкірих учасників фотосесії проти расизму

Дата: 12 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Депутат Тернопільської обласної ради від ВО “Свобода” Володимир Бобко вимагає від Національної поліції та СБУ встановити “всіх учасників акції проти расизму в місті та депортувати їх за межі України”. 

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуку. Правозахисники вбачають у висловлюваннях депутата розпалювання ненависті. 

Фото з фейсбука Володимира Бобка
 
Подія відбулась у Тернополі в четвер, 11 червня, о 7-й годині ранку. Група людей вийшла сфотографуватися з плакатами “Стоп расизм”, “Ми всі однакові” тощо. 
 
На думку Бобка, її учасники мали на меті “розпалити неспокій у місті, щоб потім грабувати магазини”:   
 
“Я не знаю, щоб у Тернополі було посольство Нігерії чи будь-якої іншої держави, котра була дотичною до рабства, у нас навіть московського консульства немає, щоб можна було нагадати про кріпацтво та колгоспи, які, по суті, теж підпадають під поняття рабства і під вікнами яких могли б постояти з плакатами ці гості. Тому я роблю висновок, що вони або розпалюють неспокій, щоб під час заворушень винести крам із місцевих магазинів, як це зараз відбувається в США, або діють за вказівкою з-за кордону і втягують нашу державу в міжнародний скандал”, – написав він. 
 
Висловився щодо заходу й голова обласного штабу “Правого сектору” Назар Сарабун. Він вважає, що за нього має “відповісти” заклад, де навчаються студенти: “Нагадую, що в країні війна, і дестабілізація з боку іноземних студентів на фоні геополітичної ситуації загрожує національній безпеці. Розцінюю це як провокацію. Вважаю за потрібне провести з відповідними студентами профілактичну бесіду. А також з представниками університетів, де навчаються іноземні студенти”. 
 
Місцевий мешканець Олексій Станько на своїй сторінці у фейсбуку зазначив, що “небайдужі свідки фотосесії викликали на місце правоохоронців”.   
 
Водночас речник Нацполіції області Сергій Крет, коментуючи ZMINA присутність поліцейських на події, також зазначає, що це була не акція, а фотосесія: 
 
“Студенти просто фотографувалися, вони не висували ніяких вимог. Правоохоронців ніхто не викликав. Тим паче за 300 метрів розташоване відділення, тож поліцейські побачили людей та самі підійшли. Поліція завжди там, де є скупчення людей. Хай пан Бобко звернеться із заявою, а те, що він пише на фейсбуку, – його проблема”.   
 
Шейлат Афолабі, проєктна менеджерка Української фундації правової допомоги, називає заклики про депортацію учасників події “нібито з причини уявної дестабілізації суспільного життя та уявних можливих погромів” розпалюванням ненависті:  
 
“Під згаданими дописами почали з’являтися коментарі, які також містять мову ворожнечі. Такі протиправні та аморальні дії можуть спричинити в Україні хвилю злочинів з мотивів нетерпимості. Адже коли й депутати, і публічні люди починають висловлюватися в подібний спосіб, то ті, хто мають схожі переконання, отримують зелене світло для радикальних дій”.
 
Співкоординаторка мережі “Ініціатива розмаїття” Яна Салахова в коментарі ZMINA зауважує: допис Бобка свідчить про те, що представник місцевої громади не визнає можливості існування проблеми ксенофобного та дискримінаційного ставлення до іноземців і представників африканської спільноти в Україні та Тернополі зокрема. 
 
Можна проаналізувати, як висвітлюють події, пов’язані з іноземними студентами, місцеві медіа. Наприклад, із заголовком “Темношкірі готуються до погромів у Тернополі?”. Тобто мирне зібрання шести студентів із закликом до рівності абсолютно безпідставно подається як загроза, а їхні дії криміналізують, зазначає Салахова та продовжує: – Можемо в цій реакції простежити упереджене ставлення, оскільки, якби замість іноземних були українські студенти із закликами проти дискримінації та за рівність своїх прав, такої реакції просто б не було”.
 
Експертка додає, що у своїх публікаціях щонайменше дві публічні особи вже заявили про своє несприйняття іноземних студентів як частини громади міста й заперечили їхнє право відстоювати свої права. Крім того, вдалися до залякування. 
 
“На місці місцевої громади, я б запитала студентів про причини, які зумовили цю акцію, які, можливо, потрібно вирішувати разом на рівні громади, щоб усім було безпечно жити в Тернополі”, підсумовує Салахова. 
 
Нагадаємо, що раніше рівненське “Радіо Трек” опублікувало расистський матеріал про вбивство 24-річного студента з Демократичної Республіки Конго, в якому підозрюють 17-річну мешканку Тернопільського району. 
 
Згодом комісія з журналістської етики оприлюднила детальний аналіз колонки, в якому експертки зазначили, що вона містить численні расистські упередження та неправдиві висловлювання, а також поширює мову ворожнечі.   
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter