Рівненське радіо опублікувало расистський матеріал про вбивство конголезця на Тернопільщині

Дата: 13 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Рівненське “Радіо Трек” опублікувало расистський матеріал про вбивство 24-річного студента з Демократичної Республіки Конго, в якому підозрюють 17-річну мешканку Тернопільського району. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомила Тетяна Печончик, керівниця Центру прав людини ZMINA. 

Ніколи такого не було – і ось знову. Рівненське Радіо Трек опублікувало расистський матеріал, переповнений ненависті до…

Опубліковано Tetiana Pechonchyk Вівторок, 12 травня 2020 р.

 

Так, 9 травня “Радіо Трек” опублікувало матеріал під назвою “Неповнолітня в Тернополі зарізала студента-негра з Африки, який її ґвалтував?”. Він починається з речення про те, що “на благословенному Заході арабам та африканцям уже давно дозволено ґвалтувати білих дівчат”. 

Цей матеріал є расистським і порушує основні журналістські стандарти та принципи роботи з інформацією. Він містить чимало ксенофобних упереджень стосовно темношкірих людей, які неприпустимі в розвинутому демократичному суспільстві і є просто непристойними в освіченому середовищі”, зазначила правозахисниця в коментарі ZMINA.

Вона додала, що автор сам зізнається, що не знає всіх обставин убивства студента:

“Що сталося конкретно в Тернополі цієї ночі – нам достеменно невідомо”, – зазначає він. Однак продовжує звинувачувати в злочині саму жертву, а також розпалювати ненависть до всіх чорношкірих людей (“Виглядає, що конголезькі студенти почуваються в Тернополі королями”) та поширювати фейки (“За подібні групові зґвалтування (навіть неповнолітніх) в Британії чи Швеції поліція вже давно нікого не судить, якщо тільки ґвалтівники – араби чи негри”)”.  

За словами Печончик, вона звернулася до редакції, зазначивши, що подібні публікації є неприпустимими, тож ЗМІ має зняти текст.

Правозахисниця наголосила, що якими б не були обставини справи, для ЗМІ не повинні поширювати ксенофобні висловлювання, оскільки вони можуть призвести до злочинів ненависті: 

“Редакція в кінці додала, що це авторська колонка (авторства Кості Культреґера) і що думки, оцінки та спостереження – авторські. Хоча, звісно ж, ЗМІ несуть відповідальність за мову ворожнечі і не повинні її публікувати ні у вигляді колонок, ні у вигляді новин”.  

Як зазначив у коментарі ZMINA Володимир Шевченко, голова Тернопільської правозахисної групи, яка надає юридичну підтримку родині вбитого, певні ЗМІ, крім “чуток”, також поширили фотографію студента: 

“Батьки мають претензії до цих медіа, тож ми шукаємо подібну інформацію, надамо їй юридичну оцінку, а далі діятимемо за обставинами. У межах провадження наразі тривають слідчі дії, тож висновки рано ще робити, а тим більше поширювати непідтверджені версії”. 
 
Як повідомляють на сайті Національної поліції України, 17-річна жителька одного із сіл Тернопільської області вбила 24-річного студента з Конго, який навчався в одному з університетів Тернополя. Поліцейські затримали неповнолітню за місцем проживання, куди вона поїхала після вбивства. Наразі дівчина перебуває в слідчому ізоляторі, їй загрожує від 7 до 15 років ув’язнення за статтею 115 ККУ “Умисне вбивство”. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter