Депутат ОПЗЖ, який на Запоріжжі передав окупантам заводи, тепер переховується від СБУ

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці повідомили про підозру колишньому голові Пологівської районної ради, депутату забороненої партії ОПЗЖ Сергію Калашнику, який передав російським загарбникам заводи харчової та хімічної промисловості на Запоріжжі.

Про це повідомила Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Після захоплення частини регіону Калашник одним з перших підтримав загарбників. За це його призначили очільником місцевої окупаційної адміністрації та дозволили сформувати “штат” псевдооргану.

Перебуваючи на “посаді”, він виконував вказівки окупантів щодо перелаштування роботи українських підприємств на користь Росії. Насамперед ворога цікавили великі об’єкти хімічної та харчової індустрії. Саме їхні потужності Москва планувала використовувати для забезпечення потреб воєнно-промислового комплексу та військових угруповань РФ.

Для цього підозрюваний здійснив “інвентаризацію” місцевого бізнесу і зобов’язав підприємців “перереєструватися” у створеній окупантами “військово-цивільної адміністрації”.

Також він змушував працівників українських компаній сплачувати “податки” до бюджету РФ і постачати готову продукцію до Росії. У разі незгоди чоловік погрожував переслідуванням з боку каральних органів росіян і фізичною розправою.

Для координування роботи колаборанта за ним був “закріплений” російський куратор – заступник губернатора Пензенської області. Саме з ним підозрюваний погоджував питання “передачі” агресору українських підприємств, а також організації та проведення псевдореферендуму в захопленому районі.

Крім цього, Калашник брав активну участь у пропагандистських проєктах Кремля і був “персонажем” псевдодокументальних фільмів російського пропагандиста Івана Охлобистіна

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Наразі зловмисник намагається переховуватись від правосуддя на тимчасово окупованій території України. Втім, СБУ встановила місця його перебування і проводить заходи для притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, що в листопаді співробітники СБУ та Нацполіції затримали депутата Херсонського осередку забороненої партії “Опозиційна платформа – За життя”, який працює у так званому “міністерстві внутрішніх справ Херсонської області РФ”.

За даними видання “Українська правда”, підозрюваного у колабораціонізмі звати Сергій Остапенко. Інформація про такого депутата у публічному просторі відсутня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter