Депутат Бундестагу подав позов у Німеччині та Росії проти автора статті про денацифікацію України

Дата: 14 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Депутат Бундестагу від Християнсько-демократичного союзу Томас Гайльман звернувся до прокуратури Берліна та Генеральної прокуратури у Москві через публікацію на сайті державного пропагандистського медіаконгломерату Росії “РИА Новости” статті із закликами до вчинення геноциду щодо українців. 

Гайльман сподівається, що якщо прокуратура Берліна визнає, що у тексті містяться заклики до геноциду, то зможе видати ордер на арешт відповідальних.

Про це повідомляє DW.

Фото: Christoph Soeder/dpa

Прокуратура Берліна, за словами депутата, певно, займеться розслідуванням. Гайльман у своїй заяві наголосив на ймовірному порушенні Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

“У звичній ситуації берлінська прокуратура не взялася б за таку справу, але конвенція дозволяє це – у цьому і була її мета”, – каже він. 

Щодо руху справи у Росії, то німецький депутат майже упевнений, що нині у РФ цим ніхто не займатиметься. 

Гайльман сподівається, що його вчинок матиме такі наслідки: “Перший ефект суто моральний – завдяки тому, що ми говоримо про це публічно та прямо заявляємо, що так не можна. Другий ефект – навіть через десять років, а такі злочини не мають терміну давності, якщо у Росії зміниться політична система, матеріали кримінальної справи збережуться і винних можна буде притягнути до відповідальності. Третій ефект: якщо прокуратура Берліна визнає, що у статті містяться заклики до геноциду, вона може видати ордер на арешт відповідальних”.

Депутат наголосив, що у разі визнання факту заклику до геноциду у статті її автор Тимофій Сергєйцев не зможе без ризику арешту відвідувати усі ті держави, де діє принцип верховенства права.

“Загалом, не виключено, що він буде недоступний для правосуддя тільки у Росії й так довго, поки при владі залишатиметься Володимир Путін або якийсь його наступник”, – вважає Гайльман. 

Тимофій Сергєйцев – 52-річний політтехнолог, який раніше працював з командою, зокрема президента-втікача Віктора Януковича та, за даними колишнього журналіста Сергія Лещенка, був одним з авторів відомого плаката “про три сорти українців”. Цей наратив російська пропаганда активно просувала особливо у 2003–2004 роках.

Тимофій Сергєйцев. Фото: zampolit.com

Сергєйцев не вперше пише антиукраїнські статті, шовіністичні книжки та створює фільми. У 2012-му, наприклад, за його сценарієм зняли стрічку “Матч”, яку заборонили до показу в Україні. Фільм має яскраво виражений українофобний характер: за сценарієм у ньому всі негативні герої говорять українською, а позитивні – російською.

Статтю, автором якої став Сергєйцев, українська Омбудсман Людмила Денісова назвала “закликом до етноциду”, а президент Володимир Зеленськийодним з доказів для майбутнього трибуналу проти російських воєнних злочинців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter