Депортованих з України дітей-сиріт росіяни використовують у порнобізнесі – Лубінець (спростовано Нацполіцією)

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У російських телеграм-каналах з’явились оголошення, в яких пропонують дітей з українських дитбудинків для запису порнороликів.

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. 

Скриншот, опублікований Дмитром Лубінцем

“Розцінки” на дітей сягають сотні тисяч рублів. Наприклад, за хлопчика, який “скоро піде до школи”, пропонують 250 тисяч рублів (130 тисяч грн). У листуванні вказано, що діти з України та не мають родичів.

“Неможливо словами описати весь спектр емоцій. Російська Федерація підступно викрадає, вбиває, депортує та ґвалтує наших дітей. Як взагалі таке можливо в сучасному світі?”  пише уповноважений.

Пізніше у поліції заявили, що інформація про використання в російській порноіндустрії викраденого в Україні хлопчика є чергової ІПСО окупантів.

“Співробітники Кіберполіції та оперативних служб проаналізували опублікований у мережі Інтернет контент і з’ясували, що дитина, яку нібито продавали для інтимних зустрічей, насправді народилася і живе в Росії, працює моделлю і рекламує одяг”, – зазначили в Нацполіції. 

Нещодавно видання “Вёрстка” виявило, що у кримському дитбудинку “Ялинка”, який два роки тому місцеві ЗМІ назвали “дитячим концтабором”, перебувають щонайменше 14 херсонських дітей-сиріт віком від 2 до 5 років. Про місцеперебування дітей журналісти видання дізнались, дослідивши фотографії, які опублікували на сайті “Усиновлення у Московській області”.

Наприкінці січня Дмитро Лубінець звернувся до українців, чиїх дітей депортували, з рекомендаціями, як діяти в таких випадках.

По-перше: заспокоїтись і не панікувати; зібрати всю інформацію про депортовану дитину та обставини цих подій; записати всю зібрану інформацію та зберегти хронологію подій. Якщо про депортацію повідомила інша особа, необхідно записати всі дані (ПІБ, адресу, номер телефону тощо).

Далі рідні мають невідкладно повідомити про факт депортації до Нацполіції, особисто в найближче відділення або за телефоном 102, або Національного інформаційного бюро на гарячу лінію 16-48 – по Україні та +380442878165 за кордоном.

Також можна заповнити онлайн-форму або написати на електронну адресу nib.uncp.info@gmail.com чи заповнити онлайн-форму заяви “Моя дитина зникла, допоможіть!” на сайті «Діти війни» у розділі “Подати заяву в один клік”.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter